browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Jachtexamen Praktijk

Posted by on 4 augustus 2014

Vandaag start het Praktijkexamen en dan willen we de Aspirant jagers nog even steunen in dit laatste onderdeel van de lange weg naar het Jachtverlof.

Wapens Praktijk

De oefensessies zijn nu achter de rug, maar voor de theorie (veilige omgang) is er nog steeds de Hunting support

Voor de praktische raadgevingen (Simulaties, Planning, zie blogitem mid juli) is het nu te laat.

Maar toch nog wat goede raad:

Niet vergeten

 • Oproepingsbrief;
 • Identiteitskaart;
 • Vergrootglas of eventueel leesbril;
 • Zonnebril;
 • Aangepaste kledij: zon (pet) of regen (regenkledij, hoed, …);
 • Gehoorbescherming;

 

Examen goed of slecht, geslaagd of (hopelijk) niet, moeilijk of gemakkelijk, 3 dwarsende geschoten: laat alle reacties maar komen via comments hieronder, via contact of direct per mail naar de Praktijk Hotline.

En we vonden nog een video van Jachtexamen Praktijk Les 1, kijk nooit in de loop van een geladen wapen, …

60 Antwoorden op Jachtexamen Praktijk

 1. peter vaneerdewegh

  Net terug van mijn 1e dag praktijk. Mag gelukkig door naar Leopoldsburg. Tentjes vielen goed mee, leer je theorie wapens nog maar eens goed. Rondgang parcours ging ook vlot, LET WEL OP dat de safe afstaat, mijn fout. Kleien 5/10.
  Veel geluk aan degene die nog moeten gaan.

  • Tom Tavernier

   Peter, moet je de lader leegmaken voor dat je de hoogzit opgaat? Of is het voldoende om hem te verwijderen? En mag er geschoten worden richting die spoorweg? Ik moet morgen gaan.

   • Hunting

    De lader verwijderen is voldoende.

    Je mag/moet (+1 punt) schieten in de richting van de spoorweg, als er geen “mannetje” staat.

 2. peter Vaneerdewegh

  Uitklikken en grendelen tot er geen kogels meer inzitten. Je mag richting het spoor schieten als er geen mannetje staat.

 3. Inneke Kesteloot

  Hoi,
  Ik zal in ieder geval geen bijdragen leveren om de statistieken te verhogen… Tentjes en parcours vielen idd goed mee, deze ben ik goed doorgekomen. Enkel bij het kleiduifschieten had ik er eentje te veel gemist… Spijtig maar helaas. Het zwaarste is in ieder geval achter de rug (tentjes en parcours) en ik mag tenminste toch nog naar Leopoldsburg…
  Ik zou er niet van verschieten dat ze morgen de mannetjes verzetten….

  Veel succes aan degene die nog moeten! En proficiat aan degene die reeds geslaagd zijn.

  • Hunting

   - Hunting voor Johnny Gorens

   dag inneke ,
   bij mij net hetzelfde .
   geslaagd in de tentjes en parcours , maar 4/10 bij kleischieten .
   ik ben nogtans veel gaan oefenen , en toen waren mijn scores
   redelijk goed . gemiddeld 8 op 10 .
   beetje stress zeker ?
   volgend jaar beter !

 4. 44r

  Inneke, dan kan ik maar 1 goede raad geven: sluit je aan bij een schietclub, vraag een voorlopige sportschutterslicentie aan en dan oefenen… je gaat verrast zijn hoe ver je geraakt met ‘t geld van 1 schietsessie van’t IJO. Bij de sportschutters ligt de nadruk nog op wat echt telt: de veilige omgang met wapens. Eens dat OK, kan je voor een habbekrats een gans jaar oefenen met eender welk wapen waarvan je de categorie laat aanstrepen om daarna al zingend en op 1 been zonder zenuwen een volwaardige sportschutterslicentie te bekomen om je dan verder te kunnen volmaken in de schietsport.
  Om een of andere reden bouwt men in ‘t jachtexamen dingen in om kandidaten te kunnen buizen. Ik jaag toch al enkele jaren en heb nog NOOIT een stuk wild gezien dat vliegt en reageert als een kleiduif, dus waarom op zo’n onderdeel iemand aan de kant schuiven? Is het enkel winstbejag net zoals ‘t rijexamen geëvolueerd is? Wanneer men achteraf het jachtverlof terug mocht intrekken van alle jagers die er niet inslagen om per 2 cartouchen minstens 1 stuk wild te hebben… ik vrees dan dat geregeld zelfs de bestuursleden van HVV en ‘t IJO zonder jachtverlof zouden zitten…
  en als je van uw kinderen, leerlingen, werknemers… dingen eist die je zelf niet aankan, is dat niet wat men omschrijft als ‘machtsmisbruik’?

  • Tom Tavernier

   Ik ben net terug van Ruisbroek. Tentjes en parcours zijn perfect verlopen en het kleiduifschieten was ook voldoende! (7/10). Nu Leopoldsburg nog.

 5. Geert Adriaenssens

  oef – geslaagd. Als je de theorie goed leert en je de manipulatie wapens een paar keer oefent kunnen de tentjes geen probleem vormen. De silhouetten op veiligheidsparcours waren allemaal duidelijk zichtbaar, neem je tijd om goed rond te kijken. kleien 5/10… ‘t was spannend.
  Sukses nog aan degene die nog moeten gaan.

  • timothy78

   Geslaagd ,

   Tentjes ging vlot evenals het jacht parcours .
   Clays 6 treffers dus volgende week Leopoldsburg.
   Succes aan degenen die nog moeten gaan.

 6. Ed

  Ook ik kon met een opgelucht gevoel en een afspraak voor Leopoldsburg naar huis vandaag. Tentjes vielen me mee, veel wapen manipulatie!
  Juxtapose uitelkaar halen en kaliber en kamerlengte vermelden (onderkant kamer, moeilijk te lezen, zelfs met een vergrootglas)
  Kal. 12 laden voor de jacht (prop in de loop, opnieuw volledige wapeninspectie nadat de prop eruit gehaald was!)
  Geweer uit een foudraal halen, inspectie (er zaten patronen in) en klaar zetten in het rek om te gaan jagen (zonder patronen uiteraard)
  Met de buks, na inspectie en laden, naar de hoogzit en niet jagend terug

  Parcour was zeer goed te doen. De mannetjes zijn goed zichtbaar. Als je op de herhalingsdag bent geweest, weet je de vliegrichting van alle duiven behalve die over het water. Daar geen mannetje = schieten.
  Lees de briefing goed door en handel daar ook naar. Er liep een andere kandidaat met begeleiders in mijn schootsveld voor een kleiduif die veilig geschoten kon worden als die groep er niet was geweest. Dus schieten, want die groep hoort niet bij de proef.

  Kleiduiven: het mezelf heel moeilijk gemaakt door de eerste twee inkomers te missen, maar dat bleek voldoende motivatie om overige 8 te raken.

  Graag wil ik alvast de maker(s) van deze zeer waardevolle site hartelijk te bedanken voor alle informative die er te vinden is. Ook de info voor het praktijkexamen via email kwam goed van pas. Hunting, bedankt!

  Succes aan alle kandidaten die de rest van de week kun kennis en vaardigheid mogen tonen.

 7. 44r

  Nu krijg ik ‘t toch wel even op mijn systeem: als er zo’n doelbewust neergezet mannetje staat mag je niet schieten, maar bij een toevallige voorbijganger mag je wel schieten want die hoort niet bij de proef???
  Wanneer ik op konijnen jaag, dan horen wandelaars eigenlijk niet bij de jacht en je komt ze zelfs tegen op plaatsen waar zij normaal NIET mogen komen, maar om er dan geen rekening mee te houden…
  het doet toch allemaal nogal kunstmatig aan, terwijl de jacht, veel meer dan de schietsport, eigenlijk een praktijkgebeuren is.
  Kunstmatige inseminatie bestaat ook, maar dit benadert NIET…

  Ik kan me niet ontdoen van het idee dat ‘t jachtexamen opgesteld werd door mensen die helemaal overtuigd zijn dat een hond eerst volledig moet afgericht worden vooraleer ‘m met wild in contact mag komen. Er zijn ook jagers van een andere strekking en het is mijn overtuiging dat deze laatsten wel betere honden hebben…

  • Ed

   Ben ik helemaal met je eens. Ik aarzelde ook even met schieten nadat ik aangelegd had, maar de examinator zei: ‘schiet maar’. Geen onmiddelijke uitsluiting, wel 3 punten….

   Uiteindelijk moet je een keuze maken: of je springt door alle hoepels, hoe krom ze ook zijn, om je jachtverlof aan te mogen vragen en kunt daarna met je eigen gezond verstand, weidelijkheid en plezier het veld in, of je doet er niet aan mee en zoekt een ander tijdverdrijf.

 8. Els

  Hallo allemaal

  wegens ziekte kon ik niet aanwezig zijn op de herhalingsdag…

  Wat tips en dergelijke zouden dus erg welkom zijn, zodat ik beter kan inschatten waar ik me nog aan moet verwachten.

 9. William Verberne

  Is het mogelijk om verschillende wapens aan te leggen en te kijken of het past, voor je aan de kleie begint? zoja, moet je dan bij elk wapen dat je probeert de volledige inspectie doen?

  • Hunting

   Optimaal had u reeds een wapen of meerdere in gedachte en het nummer onthouden.
   En, als een wapen “veilig” is staat het u vrij om dit te schouderen om even de lengte kolf te testen.
   Geef dit wel aan aan de examinator.

  • perelaar

   Geen probleem, heb het zelf ook gedaan bij het examen vorig jaar. Wel klaar en duidelijk communiceren naar de examinator(en), absoluut wapen controleren voor het schouderen, en veilige richting toepassen!

 10. Tom Vennekens

  Net terug van Ruisbroek, oef geslaagd.
  Had in de tent best wel makkelijke vragen. Ook veel handelingen met de wapens.
  Parcours was best te doen, kijken vooraleer je handelt!!
  9 kleien geschoten, dus tevreden naar Leopoldsburg.
  Neem je tijd om alle oefeningen uit te voeren en gebruik je gezond verstand en dan valt dit examen echt wel mee.

 11. beauprezp

  Geslaagd en nr Leopoldsburg. Bedankt aan hunting voor de hulp!

 12. canardouze

  Positief is dat diegen die geslaagd zijn hier ook iets posten
  Let wel op-kleiduiven schieten is één zaak, als je zo snel schiet op een fazant heb je wel niets over.
  Toch een dikke proficiat aan die slaagden. Aan diegenen die nog moeten komen, tracht rustig te blijven.
  Controleer Uw wapens altijd-ook invertorchokes -leg het er dikker op dan je daarna nog ooit zou doen.
  Voor het parcours staan de silhouetten altijd zichtbaar (ze zijn niet verstopt).
  Je hebt tijd genoeg om te kijken voor dat men handelt.
  Op de schietstand, als je de dwarsers mist heb je nog vier kansen
  Eén van de laatste schutters mistte de inkomers (3), schoot één dwarsende en heeft gewoon goed geconcentreerd verder gedaan en is ook geslaagd (kwestie van het spannend te houden).
  Nog even volhouden

 13. passe

  moet morgen namiddag naar ruisbroek .

 14. Els

  Goeiemiddag

  ik ben net terug van Ruisbroek. In de tentjes goed nadenken, en alles liever te vaak dan te weinig controleren. Na een gesprek met Jan van hunting.be ben ik met een rustiger gevoel vertrokken en eraan begonnen (merci aan het volledige team van de website!). Na de tentjes op het parcours. De mannetjes staan op duidelijk zichtbare plaatsen, en het is niet verboden onderweg een beetje te babbelen, wat ik dan ook gedaan heb. Zo stel je jezelf op je gemak en merk je dat de examinatoren ook maar mensen zijn!
  Bij de clays nam ik opnieuw de tijd om een geweer uit te kiezen en alles nogmaals te controleren.
  Nu Leopoldsburg nog doorkomen, en dan zijn we er.

  Ik lees de kritieken die hier staan, en ik snap ook waar ze vandaan komen, het voelt inderdaad vaak artificieel en gekunsteld aan, maar ik heb wel liever een strenge selectie zodat ik zeker weet dat wie een geweer in handen krijgt tenminste een serieuze selectieprocedure heeft moeten doorlopen. Het is frustrerend dat het soms op een klein detail aankomt, maar anderzijds stelt het me gerust dat niet iedereen zomaar een wapen mag dragen. We zien de gevolgen daarvan genoeg aan de andere kant van het water.

  Aan iedereen die nog naar Ruisbroek moet: veel succes! Aan de anderen: veel succes in Leopoldsburg!

 15. peter vaneerdewegh

  Een kameraad vraagt of ze in Ruisbroek al melden als je op een onderdeel niet geslaagd bent? Hij mag naar Leopoldsburg gaan.

  • Hunting

   Als je mag schieten (Klei of Kogel) dan heb je alleszins het onderdeel Veilige Omgang.

   En van het kleischieten weet je meestal zelf of het gelukt is of niet.

 16. thomas

  Ook ik mag dinsdag naar Leopoldsburg, alles vrij vlot gegaan.

  Ik heb de oefensessie in Leopoldsburg echter niet kunnen meedoen wegens familiale redenen.

  Zijn er behoudens de tekst uit het jachtreglement nog andere zaken dewelke belangrijk zijn om op te letten? Is dat handig zo een driepikkel?

  Ben er toch wat nerveus voor…

  Alvast bedankt voor enige info!

  • Jan Smets

   De driepikkel op de juiste hoogte zetten, ongeveer even hoog als je schouders, en goed stevig in de grond drukken. Buks er met het voorhout inleggen, Linkerhand aan de driepikkel, net onder de kruising, en rechterhand aan de buks. Voeten gespreid en licht voorover leunen op je geweer. 2x diep inademen en dan langzaam uitblazen en richten, stoppen met blazen en trekker overhalen. Hierbij de spreekwoordelijke “citroen” uitknijpen… Zo hebben ze het mij aangeleerd.

   Verder alles veilig doen natuurlijk, wat het belangrijkste blijft en dan zou het moeten lukken. Ik had bij mij eerste poging al 8/10. Ook dien je een kaliber te kiezen, ze leveren .222 en 7×64. De tweede geeft een veel zwaardere terugslag maar lag mij beter.

   Veel succes

  • Jens Vander Putten

   Ik ga met 7×64 het examen afleggen.. Terugslag is hevig maar dat verplicht mij ook om het tustig te doen en mij te concentreren..

   Ik denk dat de grootste hindernis voor mij het wapen uit het rek nemen is en de controle.
   . . Succes dinsdag! Ik om 10u15

  • Michels

   Ja perfect je hebt goed opgelet in de les ervan niets meermisgaan.

 17. Jean

  Merci aan Hunting voor de morele steun!
  7/10 in Ruisbroek!

 18. Jens Vander Putten

  4 augustus praktisch examen gedaan te ruisbroek..
  In de tentjes moet je beetje geluk hebben met de vragen die je trekt.. Wat dan ook zeer goed mee viel.. Rustig blijven en ogen open! Proppen in de wapens, lostaande shokes ..
  Ook op het parcours is rustig blijven de boodschap .. Traag stappen en goed rondkijken!

  Na een 9/10 bij het hagelschieten mag ik met een smile dinsdag naar leopoldsburg.. Hopelijk keer ik met diezelfde smile ook trg naar huis..

  Weet iemand wat de statistieken zijn van slaagkansen praktisch jachtexamen?

  Grtz en succes aan alle aspiranten die nog in de running zijn! Tot in leopoldsburg!

 19. Willem

  Vandaag naar Ruisbroek geweest en geslaagd!
  Van onze groep met van 10 ,2 volledig geslaagden en 1 deelgeslaagde
  De vorige groep 1
  Een hartelijke dank aan Jan van hunting voor kalmerende en informatieve gesprek, alsook de samenvatting van de wapenleer

  Ik vond het moeilijk maar volg de tips en blijf kalm(makkelijker gezegd dan gedaan)
  dan slaag je wel in je opzet

  Op naar Leopoldsburg

 20. Outdoorphoto

  En ook ik mag naar Leopoldsburg. Veel vragen in de tentjes maar alleen even getwijfeld bij het kiezen van de juiste dummy kogel. Parcours verliep ook vlot en op de kleiduiven ontsnapten er enkel twee dwarsende kleien.

  Merci Jan voor de steun en deze website. Ook een welgemeende merci aan de medecursisten, jachtvrienden, en de instructeurs.

 21. frank haesen

  Dinsdag geweest in Ruisbroek, tentjes en veilige omgang super gegaan. Maar de zenuwen hebben parten gespeeld bij het klei gedeelte 4/10. Toch al een deelbewijs binnen. Morgen kogelschieten en zien voor een tweede deelbewijs. Alleen zo jammer dat je een volledig jaar moet wachten voor zo 1 klei te weinig te hebben was beter geweest als ze een totaal evaluatie maken en vooral op wapenkennis en veiligheid beoordelen. Dan heeft men een veilige start om te jagen en de rest moet men door de jaren heen opbouwen zoals met alles. Zouden beter op het schietgedeelte zoals vroeger een herkansing dag inlassen, veel missen door de zenuwen omdat het dan juist moet en ze staan er op te kijken terwijl het anders geen probleem zou zijn.

 22. peter stakenborg

  Heb vrijdag examen gedaan en helaas nt geslaagd. Het ging al mis in de tentjes. Had me trouwens toch goed voorbereidt, maar denk dat de zenuwen en het bar slechte weer mij parten hebben gespeeld. Het was een kleine gracht die door de tent dreef, echt niet fijn.

  De eerste vraag was: welke van volgende kogels kan worden gebruikt om reewild te schieten.
  .222, .243, en nog 2 grotere. Heb alleen de .222 genomen maar dat was helaas niet de enige.
  De tweede vraag was: welke van deze kogels is nt toegelaten.
  Daar ben ik zelf in de fout gegaan door niet de volmantel te nemen. STOM!

  De derde vraag: welk van deze hagelpatronen heeft de verste draagwijdte: nr.2, nr.4 of 7.
  Deze had ik nr.2 en was gelukkig goed.

  De vierde vraag was: welke choke mag ik zeker nt gebruiken om staalhagel te schieten?
  De full natuurlijk.

  Toen een juxtaposé demonteren en terug monteren. Ging perfect!
  Vervolgens een superposé laden met 2 patronen. Ging ook perfect!
  Wapen nemen, breken, nog 2 patronen in de loop, chokes controleren, 1 ontbrak, choke erin gedraaid en terug geladen. Dan, in jachthouding naar buiten en in niet jachthouding terug naar binnen. So far so good!

  Maar toen ging het mis!

  Kogelwapen nemen en met 2 kogels laden.
  Ik neem het wapen, direct de grendel open. Waarom ik het niet gedaan heb weet ik nog altijd niet, maar heb het wapen niet geïnspecteerd. Heb direct het magazijn eruit gehaald. Zag nergens een vrije tafel om het geweer op te leggen dus terug met open grendel in het wapenrek geplaatst. Weer strafpunten denk ik! Toen magazijn geladen, geweer terug gepakt en het magazijn erin geklikt. Grendel gesloten en safe opgezet.
  Toen in jachthouding naar buiten.
  Vervolgens de hoogzit op. Grendel open, kogel opvangen (lukte niet, viel op de grond) magazijn eruit, 2 maal grendelen en schieten naar de grond in de veilige richting. Met de grendel open, wapen om de schouder de hoogzit op. Toen opnieuw het magazijn geladen en terug in jachthouding. Toen, in nt jachthouding terug naar beneden en wapen terug in wapenrek plaatsen. Dus, grendel open (weer patroon nt kunnen pakken en op de grond gevallen), magazijn eruit, het geweer niet ontladen en zo de hoogzit terug af en naar binnen, de kogel uit het magazijn gehaald, magazijn er terug op, grendel dicht en terug in wapenrek geplaatst. Ben toen pas de andere kogel gaan zoeken.

  Als laatste moest ik opnieuw een kogelgeweer nemen en direct op het wapenrek plaatsen die diende als driepikkel. Heb opnieuw het wapen nt geïnspecteerd omdat ik het direct op het rek moest leggen. Heb het ook vergeten te vragen of ik het wapen nog moest inspecteren. Moest aanleggen en schieten, hij zij dat ik een ketser had en wat ik dan moest doen. Van een hagelgeweer wist ik het, maar van een kogelgeweer nt. Heb toen hetzelfde gedaan als bij een hagelgeweer, maar ipv breken de grendel opengedaan na 20 sec. Tot mijn verbazing zat er nog een kogel in. Heb de kogel eruit gehaald en het geweer terug in de rek geplaatst.

  En toen was het gedaan! Ik moest bij de voorzitter komen en hij vertelde me dat ik nt door was. Dat ik 4.5 op 10 had en dat vooral bij het kogelgeweer en de ketser verkeerd was gegaan. Maar hoe of wat????
  Had toch graag geweten wat ik allemaal fout had gedaan om ervan te leren voor volgend jaar.
  Mag ik mijn examen nog inkijken of opvragen of niet meer?
  Mss kan hunting of jullie mij wat meer uitleg geven.

  Merci alvast!

  Hopelijk volgend jaar beter!!!!

  • Vanden Heede Michaël

   Wapen niet inspecteren = zware fout. Feit dat je tot je eigen verbazing vaststelde dat er nog een patroon in het wapen zat …? Wapen ALTIJD inspecteren, ALTIJD. Dus daarop zal je gefaald zijn. Beter één keer teveel nakijken dan één keer vergeten.

  • Christoph Verhavert

   Bij een ketser steeds onmiddellijk jouw medejagers/omstaanders verwittigen. Daarna een tiental seconden wachten met de loop in de veilige richting. Vooraleer je de grendel opent, ook nog eens een tik achteraan de kolf geven (met de loop in de veilige richting), in het geval de kogel toch nog mocht ontsteken.

   Bij het beklimmen van de hoogzit moeten alle kogels in je zak zitten. Dus magazijn eruit en kamer legen. Ook steeds de “levende munitie” meteen oprapen.

   Veel succes volgende keer.

  • Peter Vanhoof

   dag Peter Stakenborg,

   spijtig van je resultaat: als ik je verhaal lees, is het niet altijd duidelijk (kan ook mijn schuld zijn) wat je juist gedaan hebt.
   Heb je bij de hoogzit telkens je geweer geïnspecteerd (vooral lopen) alvorens te laden? Munitie e.d. heb je goed gedaan (alleen, niets laten liggen).
   Heb je de loop geïnspecteerd? zoniet is dat een zware fout (bij mij telkens een prop er in) en helaas uitschakeling (ook al heb je op dat moment bvb.15/20).

   Bij de ketser heeft Christoph Verhavert al veel tips gegeven.
   Ketser –> verwittig iedereen in je buurt, tel rustig hardop tot 10 –> sla tegen uiteinde van het geweer (in veilige richting), haal zeer voorzichtig grendel achteruit om munitie er uit te halen.
   Je hoeft dat geweer niet te inspecteren. Mijn opdracht was: je hebt zonet geschoten en het is een ketser! Wat doe je nu?

   Volgens mij mag je altijd je dossier opvragen bij ANB.

 23. guy bosman

  proficiat aan al de geslaagden, hopelijk lukt het ook in Leopoldsburg.
  ben vorig jaar ook geslaagd en heb reeds een super jachtseizoen meegemaakt.
  wat ik, zoals de meesten, heel spijtig vind is dat er geen feedback komt over het examen. of je nu geslaagd bent of niet toch zou het heel leerrijk zijn om te weten wat goed en wat niet goed was bij het examen. nu is het gissen en niemand weet precies wat er eventueel verkeerd is gegaan. zoveel moeite kan het toch niet zijn om de kandidaten te vertellen waar ze in de fout zijn gegaan, waar moet op gelet worden en wat goed was.
  aan allen succes verder, hopelijk staan er jullie mooie dagen te wachten en misschien ontmoeten we elkaar op één of andere jacht
  weidmansheil

 24. tom1960

  Proficiat aan de geslaagden , nu nog Leopoldsburg en je bent er . Daar kan het nog mis gaan vooral als je een veiligheidsfout maakt , lees dus goed het reglement , want daarin staan alle stappen die je moet nemen . Inspecteer uw wapen beter een keer teveel dan te weinig , neem het klein kaliber , dat geeft minder terugslag , doe rustig aan bij het schieten want je hebt werkelijk alle tijd . Gebruik de driepikkel op de manier waarop ze het je getoond hebben : schouderhoogte , en dan de benen zijwaarts open en licht naar voor leunen . Effe adem stoppen en zoals hierboven gezegd citroen uitknijpen om te schieten . Kijk goed naar het nummer van je schijf of uw gebuur heeft 11/10 : )

  Aan de niet-geslaagden in kleiduif kan ik 44R bijtreden : op naar Plan B : asap naar de sportschuttersclub ( als ze tenminste categorie C hebben .. ), opleiding volgen en klein examentje theorie en praktijk doen , oefenen zoveel je wilt , zo behaal je je sportschutterslicentie eind februari , geweer kopen de dag erna en verder oefenen , tegen augustus kan je het met één hand : ) .

  Veel succes !

  PS De club Shooting Gallery in Aalst begeleidt je goed en heeft alle categorieën A B C en D , zodat je ook van andere wapens wat opsteekt . Veel clubleden komen regelmatig in Ruisbroek en zijn graag bereid om je een handje te helpen met tips over schieten en materiaal . Je kan natuurlijk ook lid worden in Ruisbroek als alleen C je interesseert .

  • kris Jannis

   Beste Tom1960 ,
   Ik was jammer genoeg niet geslaagd op mijn praktijk examen . Daar het mijn intensie vooral was om mij te richten op het kleiduif schieten heb ik in maart ook mijn voorlopige licentie aangevraagd . Zou je mij eventueel wat tips kunnen geven over het theoretisch examen ( wat belangrijk is en waar ik eventueel vragen hierover kan vinden ) Dank bij voorbaat Kris.

 25. tom1960

  @ peter stakenborg : dapper van hier je fouten op te sommen , en het waren er echt wel wat. Alvast onthouden dat bij iedere gelegenheid dat je een wapen ter hand neemt , je iedere keer een volledige inspectie moet doen , ZELFS al heb je het nog maar pas uit je handen gelegd , tenzij de examinator zegt dat je dat mag overslaan . Ze kunnen u niet buizen omdat je teveel inspecteert .

  Ook duidelijk niet vertrouwd met het kogelgeweer , maar hoe kan het anders als je als cursist geen kennissen hebt die het je elders eens kunnen tonen of tijdens de cursus in Ruisbroek niet de gelegenheid krijgt dat eens op uw gemak te proberen . Hier ook : neem zelf initiatief tijdens en buiten de lessen . Ook ik had op het examen problemen met een zeer stroeve grendel op een groot kogelgeweer , bovendien ben ik linkshandig en gaf men mij een rechtshandig geweer . Het is me uiteindelijk wel gelukt .
  Dat er in het reglement staat dat er op het examen zowel linkshandige als rechtshandige geweren ter beschikking staan , geldt duidelijk niet in de tentjes . Soit . Het is hun spel en je moet het spelen volgens hun regels .

  Idem voor de silhouetten en de andere personen op het veld : er staat duidelijk in het reglement dat je ALLEEN moet rekening houden met de personen die u begeleiden en de zichtbare silhouetten in het veld . Zever dan niet over een trein , een eventuele visser die onzichtbaar in de rietkraag kan zitten , een huis dat je niet ziet maar weet staan , en de medestudenten op het terrein , men heeft het u toch gemakkelijk gemaakt met deze regel : zie je niks : schieten ! .. Het moet toch al gek gaan dat je als de klei vertrekt niet weet of je gaat schieten of niet.
  Bedenk ook dat de medepersonen en de silhouetten ook bepalen in welke veilige richting je een geweer kan en moet sluiten …

  Laatst kwam ik iemand tegen die meerdere lessen van de cursus geskipt had , niet naar de lessen in ruisbroek geweest was , slechts een 4 tal keer gaan schieten was in Ruisbroek en al helemaal niet naar Leopoldsburg, allemaal omdat het moeilijk met de studies te combineren was -alle respect hiervoor – . Ik heb wat kleiduif meegeschoten en hem een uur lang allerlei tips gegeven , ik zou het wel straf vinden moest hij erdoor zijn .. Hij mag me altijd bericht laten hier : )

  Hierbij ook een oproep aan al diegenen die fouten gemaakt hebben , deel ze op dit forum en help anderen ze te vermijden . Maak het niet te gek , ik heb al hele zotte verhalen gehoord .. of ze allemaal waar zijn …

  Ieder jaar verfijnen IJO en ANB de regels zodat ze zoveel mogelijk een duidelijke lijn in hun examen kunnen trekken . Hoe duidelijker de lijn tussen juist en fout , hoe minder discussies en dat is wat ze willen , als je weet dat sommige gebuisden er zowaar een advokaat en dergelijke bijhalen. Daar hebben ze echt geen zin in . Spijtig genoeg is het moeilijk alle examinatoren op één lijn te krijgen , en zo ontstaan de indianenverhalen . Klein voorbeeld : vraag eens aan 10 van de examinatoren of je tussen de examenschoten kleiduif systematisch door de loop moet kijken …

  Groeten , Tom

 26. Hunting

  - Hunting voor Jan Vanoverbeke (zie 2e post rond Praktijk)

  ik ben niet geslaagd in de tentjes : ze vroegen me in jagende houding te staan met een geweer en daarbij had ik de choke niet gecontroleerd. Naar mijn aanvoelen moest ik me enkel zorgen maken over de HOUDING : lees : met geweer naar boven gericht of naar de grond gericht en moest ik niet controleren of het geweer ook schiet klaar was. Dit laatste leek me enkel nodig op het parcours of bij het klei schieten. Maar goed, de examinator oordeelde daar kennelijk anders over : overtreding van artikel 10 met onmiddellijke uitsluiting tot gevolg…

  • Hunting

   Het belangrijkste hier is het woord “Jagen” in Jagende Houding. Dit veronderstelt in de tentjes dat je met een geladen geweer, bersend, op stap gaat. En dan is een losse choke een probleem qua veiligheid.

 27. Christoph Verhavert

  Ben vandaag naar Leopoldsburg geweest.

  Wel jammer dat je jouw schietkaart niet meer te zien krijgt. Nu is het nog afwachten of je effectief bent geslaagd.

  Alvast toch een dikke proficiat aan de mensen van het IJO voor de organisatie van het examen.

  • Tom Tavernier

   Ook naar Leopoldsburg geweest vandaag, goed gegaan denk ik. Spijtig dat je achteraf je kaart niet meer kan bekijken.

 28. Peter Vanhoof

  een late reactie op de tentjes:
  mijn vragen:
  a) je patroonkamer is 2 3/4 duim. Welk van deze drie patronen mag er niet in? de 3 duim.
  b) Wat betekent het getal op de loop naast het woord choke? Er stond choke15.7.
  de ziel heeft diameter van 15.7 mm (heb ik geantwoord).
  c) Welk is een gordelpatroon? Je krijgt rand-, groef- en gordelpatroon. Voor welk doel? vooral drijfjacht en groot wild in Afrika.
  d) ik kreeg een patroon: 9.3/74. Welk is diameter van de kogel?
  e) Veilig demonteren van hagelwapen
  f)Laadt veilig het wapen dat hier staat. Je moet je geen zorgen maken over de patronen, die zijn correct (hagelwapen).
  g) Kogelwapen: veilig laden –> ga in jachthouding naar hoogzit en kom niet jagend terug.

  let goed op obstructies en chokes.

  Veilige omgang parcours: traaaaaaag wandelen en al op tijd rondkijken. Dat helpt. Jij en je begeleiders rondom u, verder enkel de groen/rode mannetjes.

  afstanden inschatten: kijk bij de verste eerst naar die wat dichter bij staan. dat helpt.

  Kleiduif schieten: beetje geluk hebben met zon/weer. ik had er 6. de dwarsende had ik slechts éénmaal geoefend en dat is te weinig.

  Leopoldsburg: vandaag 12/08: veeeeeeeel wind en venijnige windstoten, dus extra goed opletten bij het schieten. neem je tijd! 10 minuten is echt luxe.
  Ik denk dat ik geslaagd ben, maar dat weet je pas zeker eind augustus/begin september.

  Aan allen die nog naar Leopoldsburg moeten: veel succes.

  Aan de geslaagden: proficiat.

  Aan hen die helaas niet slaagden: ik duim voor jullie volgend jaar.

 29. beauprezp

  Ook net terug van leopoldsburg. Ik vind het ook erg spijtig dat men niet meteen het resultaat meedeelt.
  Hopen op het beste zeker?

 30. wauterdewulf

  Kon je op het inschrijvingsformulier van het praktisch examen aanduiden of je resultaat gepubliceerd zal worden op het internet of niet?

 31. Bart DeSmet

  Vandaag naar Leopoldsburg geweest,
  Schieten ging redelijk, kogels van .222 heb ik ‘volgens mij’ redelijk in bundel geschoten, wel buiten de zwarte roos maar dit kwam waarschijnlijk door de kijker die niet 100% afgesteld stond. (Maar dit zijn details die er zich niet toe doen om al dan niet geslaagd te zijn ‘in bundel is in bundel’)
  Enkel op het einde vergeten in de loop te kijken ‘stress waarschijnlijk’
  Maar heb er voor de rest wel een goed oog in.
  Het is inderdaad wel spijtig dat je niet direct weet of je geslaagd bent of niet.

  Ook allesinds een woordje dank aan de mensen van het IJO voor de organisatie en begeleiding tijdens de complete cursus ‘theorie en praktijk’!

 32. frank haesen

  Maandag in Leopodsburg geweest. Ik weet niet of de groepering goed zat, krijgt de kaart niet te zien. Maar het spijtig aan de proef voor mij was dat mijn geweer bij de eerste keer laden blijkbaar geen kogel mee de kamer in had genomen dus dacht ik aan een ketser. Ik meld het en na de juiste procedure ontlaad ik en blijkbaar was er geen kogel gekamerd. Ik schiet deze reeks verder en bij het tweede herladen gaat de kogel schuin de kamer in en blokkeert. Ik meld het en ze komen kijken en gaan terug zitten ik heb daar x aantal minuten gestaan tot er nog iemand kwam kijken en deze persoon is ook terug vertrokken zonder iets te zeggen om na terug een x aantal minuten terug te komen on te zeggen dat ik het zelf maar moest oplossen dat het mijn fout was. Maar intussen was er een deel van mijn tijd verlopen en heb ik deze laatste 7 kogels snel moeten schieten. Ik dacht dat ze mijn lader gingen nakijken omdat er volgens mij hieraan iets scheelde, maar dat is dus niet gedaan, er is totaal niet naar gekeken en het was volgens hun blijkbaar mijn eigen fout en ik mocht beschikken zonder dat er iets nagekeken werd. Ik vond dit zeer spijtig want er kan altijd een mankement aan iets mechanisch zijn en dan heeft dit mij misschien mijn punten gekost. In Ruisbroek daarentegen moet ik zeggen dat iedereen zowel van anb als ijo zeer vriendelijk en aangenaam waren, chapeau voor deze mensen waarvoor dank.

 33. Jan

  Bij mij werkte de lader van .222 lader ook niet goed de kogels kwamen niet omhoog
  Aan instrukteur gemeld heeft een andere lader gehaald en gevuld maar het schieten was al begonnen
  Dus veel minder tijd gehad om de proef af te leggen ,eigenlijk niet eerlijk.
  En ik had het idee dat ik maar 9 kogels gekregen heb maar hoe moet ik dat bewijzen

 34. tom1960

  @ kris jannes

  Spijtig van je praktijk examen
  http://www.ksfov.be/Vragenlijst.pdf

  Het examen bestaat uit 15 vragen uit deze lijst
  Alleen deze vragen . Geen aftrek .
  Een makkie voor wie theorie jachtexamen deed.
  Maar evengoed te leren wel..,

  Het examen gebeurt in de club , vraag aan het bestuur wanneer je dit kan doen. Ongeacht wanneer je het aflegt moet je toch 6 m wachten , je kan al wel enkele weken op voorhand indienen , zie schietclub alweer.
  Praktijk is ook 100 keer gemakkelijker dan jachtexamen. Veel succes !

 35. tom1960

  @kris Jannis. Je vindt alles op het internet , procedure , vragen , antwoorden etc. De praktische details bij je schietclub . Bij welke ben je aangesloten?

 36. BlaserF3

  Eind deze week zouden de resultaten van het practisch examen via aangetekend schrijven in jullie bus moeten vallen…
  Op hoop van zege!
  :)

 37. beatrice

  Heeft iemand enig idee wanneer de lijst met geslaagden online komt?
  De spanning wordt iets te hoog…

 38. keepwithme

  de lijst van geslaagden staat op ANB
  http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Nieuws/2014/Geslaagden%20praktisch%20jachtexamen%202014#.U_3tkvmSx8E

  en ja ik ben erbij :-)

 39. peter vaneerdewegh

  Zijn er gelukkig bij!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ja, ik wens me te abonneren op de Hunting nieuwsbrief