browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.
U bent hier: Hunting.be > Wild & Honden > Kleinwild > Fazant

Fazant

Klasse : vogels
Orde : galliformes
Familie : phasianus colchicus colchicus

Biotoop

Oorspronkelijk zijn alle fazanten afkomstig uit Azië. De fazant is een standvogel (trekt niet) die zich het best thuis voelt in vochtige, halfopen landschappen, met voldoende dekking.

Uiterlijke kenmerken

Bij de fazanten zijn de mannetjes opvallend gekleurd, zodat de hennen ze gemakkelijk kunnen terugvinden. De bonte kleur vestigt ook de aandacht van vele predatoren op de haan. Omdat de hen en de kuikens eenvoudiger gekleed zijn (gevarenkleed), ontsnappen ze gemakkelijker aan de aandacht van de predatoren. De bonte kleuren van de haan prikkelen ook andere hanen tot paringsgevechten. Door die gevechten komt het gezonde en sterke mannetje tot voortplanting en geeft daarmee zijn goede eigenschappen verder aan het nakomelingenschap, terwijl de zwakke en de zieke mannetjes niet aan de voortplanting deelnemen.
De kleuren van de haan zijn prachtig: op de borst heeft zijn glanzende roodbruine pluimen, zijn kop en zijn hals glanzen groenblauw tot aan de witte halsring, voor zover die aanwezig is. Rond de ogen is er een grote dieprode krans en volwassen dieren hebben een paar korte oorpluimpjes. In de voortplantingsperiode steekt de haan zijn oorpluimpjes fier de hoogte in en blinkt hij op zijn mooist.
De kleur van de hennen is licht- tot donkerbruin met donkere vlekken. Hoewel de haan en hen allebei een lange spitse speerstraat hebben, is de staart van de hen korter. Alle fazanten hebben korte afgeronde vleugels, waarmee ze een snelle krachtige vlucht kunnen ontwikkelen. Bij gevaar geven ze er de voorkeur aan snel weg te lopen, maar in nood kunnen ze maar moeizaam stijgen, bijna recht omhoog. Als ze eenmaal vliegen, halen ze een verassende snelheid, die wel honderd kilometer per uur zou kunnen bereiken.

Voortplanting

De fazant leeft polygaam. Al vroeg in het voorjaar baltsen de hanen. Iedere haan legt beslag op een eigen territorium: een oppervlakte van 5 hectaren voor oudere hanen, terwijl een jonge haan zich met de helft tevreden stelt. Hij meldt zijn aanwezigheid aan concurrenten en paarlustige hennen door regelmatig te kraaien, met de vleugels te roffelen en elke indringer met spoor en bek te lijf te gaan.
De hennen komen zich vol bewondering bij zo’n prachtige minnaar voegen. Galant maakt hij hen geregeld het hof, tot ze eenmaal een nest eieren hebben. Vanaf dat ogenblik zal de haan zijn functie als blikvanger voor predatoren op zich nemen en ver van het nest wegblijven.
De hen maakt een eenvoudig nest in dichte dekking op de grond. Ze legt 6 à 16 eieren met blauwgrijze tot koffiebruine kleur en broedt 24 à 26 dagen. Soms vind je eieren bij de vleet in één nest, omdat fazanten soms in elkaars nest leggen. Pas uitgekomen fazantje volgen onmiddellijk de moeder (nestvlieders). Een fazantenmoeder zal haar kuikens door dik en dun verdedigen. Bij toevallige ontdekking doet ze alsof ze vleugellam is en zo kan ze door haar opvallend gedrag de aandacht van haar kuikens wegtrekken.
Dankzij de schutkleur, waardoor de kuikens zeer moeilijk te zien zijn, overleven ze soms een onaangename ontmoeting. Toch is het verlies onder de kuikens zeer groot. Meestal kunnen de zwakste kuikens de hen niet eens volgen en verkommeren ze. Fazantenkuikens zijn zeer gevoelig voor vocht en diverse parasieten. Na drie maanden kunnen fazanten voor zich zelf zorgen en valt de familieband weg.