browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Jacht & Gezondheid – II

Posted by on 19 september 2012

Vandaag deel II van Jacht & Gezondheid.

Overdracht door vectoren/insecten

Borrelia – Ziekte van Lyme

Ziekt van Lyme is een infectieziekte door tekebeten in Europa. Borrelia is een bacterie die overgedragen wordt door teken. Verscheidene varianten gekend. De teek zit in lichaamholten van knaagdieren (katten, muizen, ..) en Cervidae (herten, reeën). Lyme zou zelfs via transfusies en van moeder op foetus overgedragen kunnen worden!

Symptomen: ontwikkeling in stadia – rode ring uitslag, bleek in het midden, komt na 4 dagen tot 3 maanden te voorschijn! 4 cm-40 cm diameter. Grieperig. Diagnose berust op het klinisch beeld, de rode ring, en een bloedstaal. Pas op, soms bloed negatief, toch ziek; Soms bloed positief, niet ziek, dus het klinisch beeld is belangrijk!

De bacterie komt in de bloedbaan : hersenletsels (dubbelzien, aangezichtsverlamming ,doofheid, concentratie, verlies, geheugenstoringen, verlammingen allerlei), ontstoken hartspier. Ook gewrichtsaantasting: pijn, zwelling, vooral de knie. In de chronische fase: hersenletsels, meestal na 1 jaar of meer. Bij kritische gevallen: overlijden.

Preventie: bescherm je lichaam ook al is het warm. Onderzoek je lichaam. Een teek dient VOLLEDIG (ook het kleinste pootje), verwijderd te worden, gebruik geen producten, ga bij de minste twijfel naar je huisarts. Bij een verdachte rode ring, zeker arts raadplegen.

Behandeling: 3 weken antibiotica en opvolging door arts.

Verdere info:

  • Tekenradar: vooral Nederland, maar ook info over Vlaanderen;

 

Kortom preventie van insectesteken tijdens jacht is niet onbelangrijk, voornamelijk in endemische gebieden.

 

Geregistreerde leden van Hunting kunnen nu reeds de volledige reeds lezen over de Jacht en Gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ja, ik wens me te abonneren op de Hunting nieuwsbrief