browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Jacht uitdrukkingen

Posted by on 10 september 2012

John MacNab

Bij Hunting verzamelen we vanalles. En daarom lezen we veel, surfen het net, en spreken we met nogal wat volk.

En kijk we vonden laatst een toch wel zeer bijzondere uitdrukking “MacNab”.

De term “MacNab” heeft in de Engelse (Jacht)taal een bijzondere betekenis, namelijk het vangen van een Vis, schieten van Veerwild en een Hert op dezelfde dag. De uitdrukking komt uit het boek ”John Macnab” door John Buchan waar een aantal Heren uit verveling afspreken om op het Landgoed van een buur op 24 uur een Zalm en Hert te stelen. Pure stroperij dus.

MacNab

De exacte definitie van een MacNab verschilt nogal qua bron maar de meest voorkomende vereist het gebruik van Hengel, Hagel- en Kogelgeweer ofte in het engels “Fin, Fur & Feather”.

Er bestaan twee soorten waar een Zalm, Grouse (a brace) en een Hert de Highland McNab vormen en waar een Forel, Houtduif en Ree dan weer de Summer McNab zijn.

Ook over de tijdsperiode is men niet zeker sommige spreken over van zonsopgang tot zonsondergang, andere dan citeren 24 uur.

 

MacNab

Royal MacNab

De Royal MacNab is dan wel de leukste waar bovenop de MacNab ook nog wat “Hanky-Panky” ofte gesmos werd gedaan, liefst met de dochter van de Gardechasse of iemand uit de Familie van de Landeigenaar. Hier liefst zonder dat men zelf bejaagd of beschoten werd.

 

Imperial MacNab

Een Imperial MacNab bestaat uit:

  • Hengel: Zalm, Forel, Baars;
  • Hagelgeweer: Grouse (a brace), Wilde Eend, Taling;
  • Kogelgeweer:  Vos, Ree, Hert;

Hiervoor is wel 24 uur voorzien en de bijkomende taak van de Royal MacNab komt hier te vervallen.

 

Geregistreerde gebruikers kunnen het boek “John MacNab” hier downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ja, ik wens me te abonneren op de Hunting nieuwsbrief