browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Jachtverzekering

Posted by on 28 juli 2015

Man, man man al die nieuwe wetten en regelingen en dat in combinatie met oude procedures (uit 1963). Onze lezers stellen zich vragen, en wij moeten dat dan oplossen.

Vroeger stuurde je een boel documenten voor de aanvraag van je Jachtverlof. Je kreeg dan je Verzekeringsbewijs netjes afgestempeld terug. Hier kon je dan een strookje terugsturen naar de verzekeringsmaatschappij.

Maar nu gebeurt de aanvraag via het e-loket en heb je geen netjes afgestempeld Verzekeringsbewijs ?

Navraag bij de verzekering leert ons:

Wat bij de invoering van de wet in 1963 de bedoeling was om het gedeelte van het attest terug te sturen naar de verzekeringsmaatschappij is niet duidelijk. Niettegenstaande dit nog steeds vermeld staat op het attest, volgen wij het terugsturen van deze strook niet op. 

Wat de elektronische aangifte betreft, hierin zijn wij als maatschappij niet in betrokken. Wij leveren ons attest af op papier of als pfd, hetgeen de verzekeringnemer als bijlage aan zijn elektronische aanvraag moet bijvoegen. Er is verder geen uitwisseling.

Dan op zoek naar een specialist “Geschiedenis van het Verzekeringsrecht” en onze Top Juristen (allebei Tom, dus eigenlijk TomJuristen) melden ons:

Verzekeringen zijn nog altijd federale materie. Die wet waar hieronder naar verwezen wordt is vermoedelijk het koninklijk besluit van 1963 inzake de verplichte jachtverzekering. Ik vind daarin niks terug over het terugsturen van documenten aan de verzekeraar. 

Als het ergens in andere federale regelgeving zou voorkomen is de kans groot dat die van dezelfde periode is. De voorbereidende werken daarvan terugvinden is een zeer moeilijke onderneming. Die zaken zijn niet altijd toegankelijk gemaakt en al zeker niet digitaal.

Dus onze analyse hier:

 • Het terugsturen van het afgestempelde strookje was reeds eerder niet echt nodig
 • Blijft nog altijd dat je goed verzekerd moet zijn, controle van effectieve polis en kwijting zal desgevallend wel gebeuren bij een aangifte of incident

We zochten voor jullie reeds één van de meest prijsgunstige verzekeringen, en toch volledig volgens de wet - G&G Verzekeringen

 

 

 

 

9 Antwoorden op Jachtverzekering

 1. pat

  Heb mijn nieuw jachtverlof(2015-2016) opgestuurd gekregen maar het afgestempelde verzekeringsbewijs was er niet bij. Moet dit terug opgevraagd worden bij de dienst die de jachtverloven uitreikt?

  • Hunting

   Zoals vermeld in het artikel is dit niet echt nodig/nuttig.
   En bij elektronische indiening gebeurt dit ook niet.

   Vraag anders ook eens bij uw verzekering of ze dit retour moeten hebben ?

 2. 44r

  En naast dat verplicht terugsturen naar de verzekering van zo’n afgestempeld strookje, was er ook de verplichting om dat andere afgestempelde strookje BIJ TE HEBBEN naast het verplicht te dragen jachtverlof tijdens het jagen…
  Sommigen kunnen hierom misschien nog lachen, maar hoe lang vooraf werd de invoering van die nieuwe jachtverlof reeds beslist? En hoe kunnen er dan nu nog zoveel vragen en moeilijkheden over zijn?
  Mij werd altijd aangeleerd om niet te veranderen om te veranderen, maar alleen veranderen om te verbeteren. Wat is er nu verbeterd? Waar vroeger een mooie, duidelijke kleurenfoto op het jachtverlof stond, kan men de huidige afbeeldingen gebruiken bij “opsporing verzocht”, want men gaat aan de hand van de foto waarschijnlijk toch niet bij de juiste persoon uitkomen… het formaat is wel handiger geworden. Misschien was het nog handiger wanneer men het ganse jachtverlof gewoon bij onderbracht in de chip van de identiteitskaart? Als voor de identificatie van onze hond een uitleesapparaat kan worden meegebracht, waarom dan niet voor zijn baasje?

  • Hunting

   De enige verplichting in de oude en de nieuwe wetgeving was om het Jachtverlof bij te hebben en om verzekerd te zijn. Het bewijs van verzekering (en ook uittreksel Strafregister) moest men niet bij hebben.

 3. 44r

  Vraag aan elke jager die langer dan bvb. 10 jaar jaagt of ‘m zich niet verplicht voelt om naast zijn jachtverlof ook het (afgestempeld) verzekeringspapierke bij te hebben…
  werd jarenlang als verplichting verkondigd door o.a. HVV…
  zat en zit iedereen fout dan?

 4. eleaphus

  Heb juist mijn verzekering betaald : 24.77 euro bij ethias. Rechtsbijstand inbegrepen.Mag dit in tijden van crisis ook eens vermeld worden ?

 5. RB

  Zoals al gezegd, je moet het verzekeringsbewijs, model 9 etc NIET bij je hebben; enkel het jachtverlof. In feite bewijst het voorhanden hebben van een (geldig) jachtverlof al dat je ook een (geldige) jachtverzekering hebt, omdat je jaarlijks een bewijs van geldige verzekering moet indienen om een jachtverlof te kunnen aanvragen.

  HVV of andere partijen kunnen verkondigen wat ze willen, enkel de wet geldt. En wettekst vermeldt alleen “Wie met het geweer jaagt, moet het jachtverlof bij zich dragen.” (Jachtdecreet 24/7/1991, Hoofdstuk 4, Art 13).

 6. Jo Driessen

  Tegenwoordig is het kennelijk niet meer nodig om voorafgaand aan het bekomen van een jachtverlof een bewijs van verzekering voor te leggen aan de Arrondissementscommissaris.
  Er kan thans een jachtverlof bekomen worden zonder dat de overheid kennis neemt van het bestaan van een geldige verzekering, laat staan hiervan een bewijs vraagt vooraleer het jachtverlof af te geven !
  Dit is een grote achteruitgang. Het is nu immers niet meer zeker dat wie een jachtverlof heeft ook wel een geldige verzekering heef !

  • Hunting

   Een verzekering is wel verplicht en denkelijk nemen jagers niet het risico om zonder geldig jachtverlof en verzekering te jagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ja, ik wens me te abonneren op de Hunting nieuwsbrief