browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Jacht en Wetenschap – Houtduiven

Posted by on 23 augustus 2015

De Jacht wordt ook wetenschappelijk benaderd. Hieronder wat recent studiewerk van het INBO rond de (Bijzondere) Jacht op Houtduiven.

Interessant werkstuk, dat we bijna volledig doornamen en jullie graag het volgende meegeven:

 • Intervieuws van de landbouwers – p 44
 • Standpunt van de Jager – p 53
 • Conclusies – p 64
Inbo - proefproject Houtduiven

Inbo – proefproject Houtduiven

En volgende aanbevelingen voor het beleid:

 • Een versoepelde administratie bij het aanvragen van bijzondere jacht op houtduif.
 • Een versoepeling van de ruimtelijke beperkingen op de uitvoering van de bijzondere jacht op houtduif (uitbreiden van het aantal teelten, uitbreiding 50m regel).
 • Het uitbreiden van de jacht op houtduif tot eind maart.
 • Het voeren van een duidelijke en brede communicatie van deze implementaties naar alle Vlaamse landbouwers en jagers.
 • Voor jagers die geen interesse hebben in het jagen op houtduiven lijkt het aangewezen om via de wildbeheerseenheden naar oplossingen voor de schadelijdende landbouwers te zoeken.

 

Inbo - proefproject Houtduiven

Inbo – proefproject Houtduiven

 

 

2 Antwoorden op Jacht en Wetenschap – Houtduiven

 1. Bijzondere Veldwachter

  Waarom komt of geeft INBO nu deze info vrij, had dit ook niet gekund naar alle commissie leden toe voor het debat?
  Er is een spreekwoord dat zegt, na regen komt zonneschijn, wel dit past het INBO toe.

  Wat zijn hun aanbevelingen nu? meer jacht op de duiven of naar het geroep van VBV luisteren en alles maar aanbanden leggen.

 2. 44r

  af en toe een studie publiceren ondersteunt ook wel een beetje het eigen bestaansrecht… wat ik dikwijls mis bij dergelijke studies is de kostprijs van de studie. Of zullen we de kwaliteit en de kosten van het beheer eens gaan vergelijken? Ik heb de tijd nog gekend dat de houtduif het ganse jaar geopend was (net als het wilde konijn trouwens). Zelfs met levende lokkers kon op de stoppelvelden gejaagd worden. En roeide de jacht de houtduif uit? Zeker niet. Er werd gejaagd op een verstandige manier zonder de soort “pijn” te doen, zonder die valkuiltjes van jacht-bijzondere jacht-bestrijding en al dan niet met de geschoten duif naar de plaatselijke OCMW en al het nutteloze papierwerk dat ermee samenhangt. Blijkbaar had men toen vertrouwen in de (niet-opgeleide) jagers. Nu worden de jagers plots beheerders genoemd, maar blijkbaar door niemand meer vertrouwd. Het is makkelijker om kinderen te fokken dan op een toegelaten manier aan een nestje jachthonden te denken. En meldingen, beheermaatregelen, plannen, … het houdt niet op. Nochtans laat de natuur zich meestal evengoed plannen als een weersvoorspelling… Er worden wel jobs gecreëerd, maar werd de jacht, de fauna, de natuur, verbeterd? Men heeft blijkbaar nog steeds niet door dat al dat geregel dikwijls de oorzaak is van de vele uitspattingen. Wie had 30 jaar geleden ooit van een vossenprobleem gehoord? Of van marters die de elektriciteitskabels van auto’s stuk vreten? Of in uw eigen leefkamer op de TV urineerden?
  Vroeger liet de boer op de rand van zijn perceel een eik groeien, zodat ‘m palen kreeg om zijn wei af te maken. Nu mag die boom niet meer geveld worden, dus ‘m moet weg voor ‘m opvalt. Erger nog: er zijn boeren met een houtkachel die heel speciaal vogelkers laten doorgroeien, net omdat die steeds mag gekapt worden en ook goed brandhout oplevert.
  Actie en reactie wordt niet alleen gestuurd door dwangmaatregelen en boetes…
  Gezien resultaten en/of de verwerking van resultaten toch wel gemanipuleerd worden, misschien eens een studie maken over ‘t nut van studies? Bosjesmannen maken geen studies maar weten verdomd goed wanneer er iets fout zit in hun bos… iemand met een klein beetje oog voor de natuur weet zelfs zonder studie dat ‘m rechtbekken zoals kraaien en eksters niet bij de beschermde vogels moet rangschikken… gaf een studie niet aan dat de jacht eigenlijk weinig invloed had op het voorkomen van de houtsnip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ja, ik wens me te abonneren op de Hunting nieuwsbrief