browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Varkens beheren

Posted by on 27 februari 2017

Wie de titel van dit bericht zal lezen, denkt allicht dat hier een uitleg gaat volgen over het bejagen van everzwijnen in Vlaanderen en Wallonië. Niets is echter minder waar. in dit artikel en filmpje valt geen schot.

De varkens in onderstaand filmpje worden namelijk ingezet als natuurbeheerders. Daarbij doen de beherende varkens aan onkruidbestrijding. Zo bestrijden ze onder meer berenklauw. Daarnaast woelen de varkens ook de grond om zodat de grond weer klaar wordt gemaakt voor nieuwe bomen en planten. Zoals we ook weten, houden varkens van een goed modderbad (zoelen). Daarvoor maken ze dan ook kuilen. De bodem van die kuilen worden harder onder hun gewicht en vormen dan op hun beurt weer de ideale plek voor poeltjes waar het wild kan drinken maar ook kikkers, padden en muggen zich kunnen in voortplanten. Deze muggen vormen dan de noodzakelijke proteïnen voor het jonge wild.

Deze vindingrijke en biologische manier van hoe varkens ook nuttig zijn voor de natuur wilden we jullie niet onthouden. Uiteraard zien we wel in dat dit “getrainde” varkens zijn en geen everzwijnen. Deze dieren worden in bedwang gehouden door schrikdraad of omheining. Bij wilde everzwijnen zou deze aanpak echter niet slagen. Toch blijft het fijn om eens het nut van varkens naar voor te schuiven. En aan het einde van hun bestaan zorgen deze varkens bovendien nog voor ons via een heerlijk stukje vlees. Biologisch boeren en beheren, het kan!

Gerelateerde onderwerpen

3 Antwoorden op Varkens beheren

  1. waidman

    Vergeet toch niet dat varkens alles opvreten : fazanten, konijnen, reekitsen, kortom de ganse fauna… niet aan te bevelen dus !!!

  2. l kleynen

    honden aan de leiband moet het beheren van wild bestand super maar bomen en struiken weg halen in de broedtijd vind ik een schande het anb zou beter moeten weten geld is hun drijf veer niet de dieren meer zo als het zou moeten zijn

  3. NICHE Corporation

    Dat doet deugd, waarde Eddy De Coen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ja, ik wens me te abonneren op de Hunting nieuwsbrief