browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

honden aan de leiband!

Posted by on 8 mei 2017

Honden aan de leiband aub!
Een simpele boodschap voor iedereen die graag samen met de hond van de natuur geniet, zeker nu het broedseizoen voor zoveel dieren aan gang is. Zoals jullie allen weten zijn er op dit moment vele nesten of jonge dieren die kunnen verstoord of gedood worden door loslopende honden.
Vandaar als goede jager die gaat wandelen, geef het goede voorbeeld en wijs anderen er ook op!

Op het internet circuleren wel al eens foto’s van het drieste resultaat van zulke loslopende honden. Zodoende ook onderstaand resultaat. Niet ter sensatie maar hopelijk wel een beeld dat mensen doet stilstaan bij het dierenleed dat hun geliefde huisdier kan aanrichten in de natuur.

17554458_1895037920760967_3699467147395558087_n

17630054_1895037987427627_3259848981392050373_n

15 Antwoorden op honden aan de leiband!

 1. Bijzondere Veldwachter

  En vanaf wanneer moeten de vossen aan de leiband, of zijn dat geen hondachtige?

 2. wilfried wygaezrden

  Hallo, graag een reactie op het loslopen van honden, ik begrijp volkomen de bezorgdheid van jagers en natuurliefhebbers op de problematiek van bepaalde loslopende honden in de natuur. Het is niet leuk dat deze loslopende honden de jong geborenen dood bijten en zeker niet de bezorgde moeders van al dat jong broed. Ik versta ook dat de jagers liever een deel van deze dieren liever zelf wil dood schieten. Zij hebben daar immers voor betaald … Ik denk echter dat het meer een deel van alle loslopende honden bezitters dit ook niet graag zal hebben. Ik geloof echt dat deze mensen er echt alles aan doen omdat dit niet zal gebeuren. Toch wil ik graag vermelden dat wij als trotse hondenbezitters ook niet graag hebben dat onze inboedel vernield wordt door onze over energetische honden die niet mogen los lopen. Wij willen steeds onze honden als zij los lopen onder controle houden, nooit hebben zij een dier pijn gedaan. Het is echter spijtig steeds weer te moeten vast stellen dat zulk een omhoog gevallen new rich groep van jagers het egoïstische gedrag vertonen dat zij alleen de reetjes, herten en vosjes mogen neerknallen … Deze mensen moeten eens duidelijk beseffen dat er heel veel goed bedoelde loslopende honden rond lopen. Honden die veel minder bloed op hun geweten hebben dan zij zelf … Aan al deze “natuurliefhebbers” ook een mooie dag in de natuur gewenst. Wilfried Wygaerden, enorm gepassioneerd jager .

 3. Stefan Van Aelst

  Ik ben grofwildjager en kan vanuit eigen vaststelling beamen dat loslopende – niet onder appel staande – honden wel degelijk een probleem voor het (grof)wild kunnen vormen. Onlangs was ik er tijdens een wandeling in de regio Affligem getuige van hoe een collie 4 stuks reewild achterna zat. Even voordien had ik de vrijlopende hond met zijn baasjes (vrouw met kind) nog zien stappen en maakte ik mij al de bedenking dat de hond aan de leiband moest lopen. Als politieagent – en jager – heb ik dan ook niet nagelaten de eigenares (die in paniek was) daarop te wijzen. Ook de bijzondere veldwachter die kort daarna voorbijreed werd door mij ingelicht en zei dat dit een steeds weerkerend probleem was. Behoudens dat de heer Wygaerden geen jager is, zoals hij zegt te zijn, begrijp ik zijn boze reactie niet goed. Niet als jager en niet als hondenliefhebber. Men vergeet al te vaak dat een aardeweg ook een openbare weg is, dus: honden aangelijnd! U blijft burgerrechtelijk verantwoordelijk voor de daden van uw hond. Jaagt uw hond (grof)wild op en het komt in aanrijding met een wagen? U betaalt! Zijn er (zwaar)gewonden of doden? Veel succes…. En als voormalig onderrichter in een hondenschool en 10 jaar hondengeleider bij de Rijkswacht heb ik nog maar zeer zelden honden gezien (behalve uitermate goed getrainde politiehonden) die pefect onder appel staan en teruggeroepen (kunnen) worden als zij wild (of personen…) achterna zitten…. Het is dan ook een flauwe drogreden om te stellen dat “de new rich de reetjes liever zelf willen afknallen….” Verbeter de wereld, begin bij jezelf….

 4. pijlstaart

  Beste “hondenvriend” Wilfried,

  Weet ge, aan uw uitleg te horen verdedigd gij de categorie van hondenliefhebbers die totaal geen respect hebben voor het eigendomsrecht van anderen.
  Blijkbaar weet je niet dat honden tijdens het uitlaten ALTIJD aan de leiband dienen te lopen.
  Indien iemand zijn hond vrij wil laten lopen hoort hij dat te doen op de weet ik veel zijnde verdieping van het flatgebouw waarop de meeste hondenliefhebbers een hond houden die daar helemaal niet geschikt voor is.
  En sorry, goed bedoelde loslopende honden………….iemand die van deze planeet is kan moeilijk begrijpen wat je hiermee bedoeld.
  Het ergste is nog dat je jagers associeert met bloed, neerknallen………..gelukkig beleven de meeste jagers hun grootste vreugde aan levende dieren en is het strekken van een stuk wild, het logisch resultaat van vele jaren hard veldwerk tegen o.a. loslopende honden.

  • Marco

   Hoe graag jagers de wet ook zouden willen dicteren, bestaat die “algemene wetsbepaling” dat honden aan de leiband dienen te lopen niet. In België geldt, bij gebrek aan algemene wetgeving, de lokale regelgeving. In Frankrijk bijvoorbeeld bestaat wel een algemene wetgeving en is het zelfs uitdrukkelijk toegestaan om je hond in het bos los te laten lopen, uitgezonderd tussen 15 april en 30 juni. Natuurlijk blijft de begeleider altijd verantwoordelijk voor de hond. Dat is de evidentie zelf. Ieder hondeneigenaar kent zijn hond het beste en kan heus wel beoordelen wat kan en wat niet. Daarvoor hebben zij jagers, die menen dat het bos met alles erop en erin hun persoonlijke speeltuin is, echt niet nodig!

 5. wilfried

  mei 10 2017

  jerome
  Beste Wilfried,
  Als gepassionneerd jager én hondenliefhebber word ik dagelijks op mijn jachtrevier geconfronteerd met mensen die jouw mening delen. Hondeneigenaars die tegen beter weten in en na meermaals beleefd vragen om hun honden aan de leiband te houden toch eigenwijs voortdoen en Pucky of Woefje erop los laten lopen. Hondeneigenaars die beweren dat ze hun ‘losse’ honden onder controle hebben maken zichzelf iets wijs…élke hond die de geur van wild in zijn neus krijgt is op dat moment nog maar in één ding geinteresseerd en wees gerust dat het niet in jouw bevel of gefluit is…
  Ondanks het feit dat er in onze gemeente door het gemeentebestuur 3 (drie!) ruime,grote hondenweides zijn ingericht voor mensen wiens honden anders ‘de inboedel zouden vernielen’ zijn loslopende honden nog dagelijkse kost op vele plaatselijke jachtrevieren en een doorn in het oog van jagers die het goed menen en niet enkel zoals jij zegt maar willen schieten! Wel zijn het mensen die het goed voorhebben met de natuur om zich heen. Het zijn degenen die naast jagen wildakkers laten inzaaien om wild een schuilplaats te geven, degenen die de ganse winter door bijvoederen aan de patrijzen die ze het daaropvolgende jachtseizoen NIET schieten omdat ze meewerken aan het patrijzenproject en ook kunnen genieten van een patrijs of een stuk wild dat zomaar los loopt!
  Bedenk volgende keer als je je honden laat loslopen op andermans jacht dat je niet alleen wettelijk in overtreding bent (loslopende honden op andermans recht) maar dat je honden een ongeleid projectiel zijn als ze wild in hun neus krijgen. Wees eerlijk,jij wil het niet op je geweten hebben dat door het instinct van ‘jouw’ loslopende honden een nest patrijzeneieren wordt vernield of een hazenjong wordt doodgebeten…of vergis ik mij en heb jij zoals zovele hondeneigenaars alleen maar interesse in je eigen hond en je al dan niet vernielde interieur? Ik hoop van niet…
  Hopelijk sta je na het lezen van mijn antwoord open voor mijn ‘jagersredenering’ die jij misschien niet deelt maar die even overtuigd is als jouw loslopende-honden-redenering en die op lange termijn ECHT iets bijdraagt aan de natuur en waardoor jij en je honden tijdens je wandelingen kunnen genieten van een ree,een wegvliegende patrijs of een baltsende fazantenhaan.

  Met vriendelijke jagersgroeten,

  Jérome

 6. Lukyluk

  Beste Wilfried,

  Dat we betaald hebben, is niet het aller belangrijkste, om te mogen jagen. De tijd die we in het wild steken, is veel hoger dan de jachtdagen (het oogsten van wild) zelf.

  Wanneer uw hondjes, wild doodbijt, dan bent u eigenlijk aan het stropen, niet wettelijk bejagen van wild. Hoop, ook daarbij, dat u het daarna ook gebruikt in de keuken.

  Tot slot, als jagers zorgen we ervoor, dat vogels zoals kievit (grondbroeders) de kans krijgen, om hun kuikens groot te brengen en niet te laten vernielen door bijvoorbeeld kraaien, eksters,… (predatoren). Jup eigenlijk zijn jagers, vogelbeschermers!

  Verder wens ik iedereen, verder veel leesplezier op de voortreffelijke site.

  Groeten Luc.

 7. Flip

  Begrijp ik het het goed dat Ome Wil Friet (Wilfried Wygaerden), enorm gepassioneerd jager geen gepassioneerd jager is maar hier gewoon staat te acteren als een gepassioneerd leugenaar ?

  mvg

  Flip

 8. pijlstaart

  Beste Marco,

  Ga eens kijken wat er over honden geschreven staat in het Vlaamse jachtdecreet.
  Dan zul je wel zien dat honden steeds aan de leiband moeten.
  (Decr. 30 april 2009, art.110)

 9. canardouze

  Zoals hoger vermeld
  de jachtwetgeving is van toepassing
  In alle Oost-Vlaamse gemeenten is er een politiereglement dat gebied dat de honden aan de leiband moeten lopen. In de meeste is er een GAS boete aangekoppeld van 25-150€
  Er kan geen discussie in Oost-Vlaanderen bestaan dat daar een hond kan loslopen.
  Zelf bezit ik ook honden, die vrij goed luisteren. Ik houd deze aan de leiband als ik ga wandelen.
  een voorstel zou kunnen zijn dat er veel meer zones zouden zijn om de honden te laten loslopen

 10. lm

  In mespelare maken ze een gewoonte van om met allerlei honden gaan te wandelen ,loslopend tot ze aangesproken worden ,20 meter verder achter
  onze rug laten ze hen terug los .de GAS boete’s belooft door de stad worden weggelachen wanneer gaat dit eens aangepakt worden ?
  In wallonie doen ze het slimmer 2 boswachters sprekend de wandelaars aan
  en vertrekken terug mits een mondelinge aanmaning . Na 100m staat er een derde boswachter die de terug loslopende honden wel de GAS boete oplegt
  Het werk prima daar ,gedaan met de eigenzinnige wandelaars

 11. blommaert egbert

  De provincie oost-Vlaanderen heeft overal houten paaltjes aangebracht ter bewegwijzering van de wandelpaden. Het is vooral daar dat zich een probleem voordoet met honden niet aan de leiband. Kan me iemand vertellen waar men bordjes kan aankopen om eveneens op die paaltjes aan te brengen.
  Egbert Blommaert
  secretaris Wildbeheereenheid Vlaamse Ardennen

 12. blommaert egbert

  waar kan men de plaatjes bestellen met een afbeelding van hond aan de leiband. Interessant om aan te brengen op de paaltjes waar de wandelwegen zijn op aangeduid. Deze paaltjes zijn door de provincie aangebracht. Waarom kon men er niet onmiddellijk een plaatje onder plaatsen van “hond aan de leiband”

 13. Franz rand

  Beste Egbert,
  Je kunt hioer de bordjes in verschillende maten en vormen kopen : https://theshopteam.com/product-categorie/veiligheid/veiligheid-pictogrammen-en-signalisatie/veiligheid-pictogrammen-en-signalisatie-symbolen-verboden/veiligheid-pictogrammen-en-signalisatie-symbolen-verboden-verbodsborden-dieren/veiligheid-pictogrammen-en-signalisatie-symbolen-verboden-verbodsborden-dieren-honden-aan-de-lijn/ (copy/kleef)
  Hoewel ik het nut betwijfel van die bordjes zoals alle borden en/of aanwijzingen op jachten. Hoe dikwijls kom je geen wandelaars, fietsers, quads, motoren niet tegen tijdens de gaande jacht (vooral groot wild) niettegenstaande de reglementaire, zichtbaar geplaatste borden. Dan hoor je “”Oh ja, waar dan, ik heb die niet gezien”, zelfs als ze er hun hoofd aan gestoten hebben. Soms is dat wel waar, wanneer de borden door anderen hondenwandelaars zijn afgerukt. Dus, mijn beste vriend Egbert, van die bordjes “honden aan de lijn”, zou ik dus maar een goeie stock inkopen :-) .

  Wat betreft Wilfried Wygaerden, ik twijfel er zwaar aan dat hij een “enorm gepassioneerd jager” is. Zijn taalgebruik (neerknallen) wijst het tegendeel aan. Of was dat misschien cynisch bedoeld?

 14. ROGER VAN AERSCHOT r

  dag
  een hond is een gedomistceerd dier waar stamd hij van af????????als een hond slecht is opgeleid (ook jacht hond) kan hij een levend of geschoten dier( verwonden ) wildbraad vernietigen stuk bijten wegsteken enz.
  roger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ja, ik wens me te abonneren op de Hunting nieuwsbrief