browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Jachtverpachting

Posted by on 4 december 2017

Het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid gaat over tot de verpachting in openbare zitting van het jachtrecht op 500 ha gronden:

 • Sector Ophovenderheide (deelgebied 1 Duinengordel; Meeuwen-Gruitrode; totale oppervlakte 211,35ha);
 • Sector Dorperheide (deelgebied 1 Duinengordel; Meeuwen-Gruitrode; totale oppervlakte 126,75ha);
 • Sector Ortolaan (deelgebied 2; Peer; totale oppervlakte 80,02ha);
 • Sector Teut-Tenhaagdoorn (deelgebied 3; Houthalen-Helchteren; totale oppervlakte 90,74ha).

De aanbesteding vindt plaats op maandag 18 december 2017 in de refter van de centrale loods van het Agentschap voor Natuur en Bos, Europark 2021, 3530 Houthalen-Helchteren. Om 20.00 u wordt de zitting geopend.

aanbesteding_jacht_noordoost-limburg_met_bijlagen

8 Antwoorden op Jachtverpachting

 1. Bijzondere Veldwachter

  Dat Natuurpunt ook eens alle bossen verhuurd voor jacht dan moeten niet alle personen die op het Vlaams land gedeelde wonen belastingen betalen die omgezet worden in subcidés
  voor het onderhoud van hun bossen wat zij toch niet doen, maar wel het geld opstrijken.
  Is het nu verantwoord dat personen die in een Home verblijven en dement zijn en nooit meer een bos zien in de rest van hun leven daar ook nog belastingen voor betalen. Zijn Home al niet duur genoeg om betaald te krijgen. Welke Overheid hebben wij nu toch, de grootste discriminatie gebeurt hier in Vlaanderen. Politiekers voor hun zak dat wel.

 2. Jachtwachter

  De Limburg zit met een everzwijn probleem; tot daar aan toe. Doch dan worden er regels opgesteld om van achterover te vallen. Deze regels zijn zodanig streng dat er niet veel kandidaten zullen zijn. Wat willen ze nu feitelijk? Of ze versoepelen de regels en onderkennen het probleem, of ze trekken hun plan en doen het zelf. Hetzelfde doet zich voor in al hun terreinen: de jagers moeten het maar oplossen, doch krijgen absoluut onmogelijke voorwaarden aan hun been. Deze voorwaarden zijn te gek om los te lopen. Mijn vraag; heeft het ANB wel enig verstand van jacht en jachtwetgeving? Neen dus, want de verwilderde kat staat er zelfs nog in!

 3. 44r

  Dat verstand en zeker de deontologie zou toch iemand eens in vraag moeten durven stellen… wanneer ik zie dat men jonge jagers de licentiejacht aanraadt als leerschool, leerschool waar men dan wordt geacht te schieten wat voorkomt en waarop de jacht geopend is… (maar geen everzwijnen!) Die everzwijnen worden gehouden voor de drijfjachten! Nu kijk even naar de drijfjacht van gisteren in Postel. Vol trots zal men naar buiten komen met het “geoogste” totaal. Wie maakt zich druk wanneer daar zeker 15 grote zeugen werden opgeofferd (voor het algemeen nut?). Dat hierdoor zeker 100 biggen aan hun lot (en zonder hun leidzeug) worden overgelaten, who cares? Doch die leidzeug zou wel verhinderen dat de jonge zeugen te vroeg gedekt zouden worden… veronderstel dat van die 100 overblijvende biggen, de helft zeugjes zijn, 50 dus. Deze 50 worden nu al gedekt wanneer 30 kg zijn… en gezien ze geen leidzeug meer hebben, gaan ze waarschijnlijk uitzwermen. Moet ik nu verder afschilderen welk effect volgt wanneer men gisteren in Postel 15 grote zeugen schoot? Proficiat! En waarschijnlijk heeft men weer helemaal geen oren naar eender welke kritiek… waarschijnlijk gaat men er zich binnen een paar jaar weer van afmaken met “we moesten eerst ervaring opdoen” en nu met “de beste stuurlui staan aan wal” Soms is het helemaal niet slecht om toch eens te luisteren naar wat ervaren stuurlui zouden zeggen (i.p.v. ze door grootspraak de mond snoeren). Net door de discussie met andersdenkenden kan men zich verrijken met ervaring van anderen, zonder zelf al de fouten te moeten maken…

 4. 44r

  Jan, zullen we bovenstaande toch maar wegmodereren? Ik sta al op zovele lange tenen… wat niet wegneemt dat het standpunt dat ik hier even aankaart wel degelijk draagvlak heeft bij jagers die echt weten wat een varken is (en dus niet zo van die doorzichzelfbenoemde experten zijn). Jij kan dergelijke argumenten misschien zelf in jouw achterhoofd opbergen tot wanneer ze in een discussie van pas komen.

 5. canardouze

  Over kennis van wetgeving -men kan de lobbygroep hierover eens contacteren. Het zijn zij die voorstellen doen aan de minister.
  Wetende dat alles op compromissen uitdraait blijven we met dit soort van wetgeving zitten.
  Aanvullend: art 3 somt alle bejaagbare waterwildsoorten op-ook te kennen op het jachtexamen-en er zijn er amper vier die bejaagd kunnen worden
  Ook niet vergeten dat deze lobbyisten iets trachten en al iets bereikt hebben-maar dat ze zeer dikwijls een dubbele agenda hebben en dit niet zozeer voor alle jagers.

  Aanvullend over de verwilderde kat wil ik melden dat hier een gemiste kans voor de jagerij lag. Er werd in 2008 gesteld dat elke geschoten en gevangen kat diende gemeld te worden aan het ANB. In de provincie waar ik woon werden er juist geteld twee katten gemeld als geschoten-dit blijkt dan toch zo geen probleem te zijn.
  Mensen zoals jachtwachter weten wel beter
  Een gouden tip: volg de wetgeving. Elke gevangen kat dient men aan te bieden aan een dierenasiel die ze moeten opvangen-hoeveel katten zijn er in mijn provincie aangeboden? Slechts drie. Blijkt nog steeds geen probleem te zijn
  Zorgen we er samen voor dat we duizend katten aanbieden in 2018-het zal rap veranderd zijn (meen ik)

 6. Bijzondere Veldwachter

  En wat denken jullie daar van!! elke land en tuinbouwer die het jachtexamen volgt, lukt krijgt de toelating om een wapen te kopen en te gebruiken voor bestrijding van alle bejaagbare diersoorten die in de wet zijn opgenomen. Een tuinbouwer die zijn jacht rechten niet verhuurd van zijn eigendommen word automatisch zittende jager en hoeft alleen maar het ANB te berichten, hij mag ten alle tijden bestrijden, nergens staat in de wet wanneer het dit mag doen, dag en nacht, de nacht is voor hem gunstiger dan bij dag licht, ze rijden bij avondlicht of nacht met de tractor naar hun veld en schieten zomaar de hazen dood die de jager beheerd heeft tijdens het vorige jachtseizoen, op zulke manier kweekt men stropers, waarom moet een jager dan nog voor een jachtverlof betalen? iedereen die het jachtexamen heeft gedaan kan op zulke manier gaan bestrijden.
  Bedankt Boeren Bond, ik vraag mij toch eens af wat het bestuur van HVV daar van dacht bij de invoering van deze toezegging.

 7. pijlstaart

  Wat ik er van denk, wel dat is dat jij als bijzondere veldwachter misschien eens de voorwaarden tot bestrijding moet lezen in het “jachtvoorwaardenbesluit”.
  Wie en wanneer het kan vind je in het “jachtdecreet” onder artikel 22.
  Dan zul je ontdekken dat er nog veel meer is.
  Eigenlijk heeft de wetgever dit met een goede kennis van zaken geregeld.
  Daarom leef je als jager beter in goede verstandhouding met de boeren en tuinders.
  Vergeet bovendien niet dat het jachtwild eigenlijk van iedereen is.

 8. Guillaume Pieters

  Jacht is in Vlaanderen onzin.
  Te weinig plaats, en de natuur zal zich zelf wel regelen.
  Hobby van mensen met teveel geld zonder hart voor de natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ja, ik wens me te abonneren op de Hunting nieuwsbrief