fbpx Skip to main content
search

Jagen met pijl en boog is niks nieuws, we doen het al ongeveer een 50.000 tal jaar. Ook al hebben vuurwapens de zogezegde simpele stok en pees vervangen, de boog heeft nooit het podium verlaten.

Niet enkel inheemse jagers gebruiken heden ten dage pijl en boog maar ook een nieuwe generatie jagers verschalken hun prooi met een moderne versie van de boog. Deze bogen zijn gemaakt van moderne materialen en technologieën waardoor ze niet alleen zeer accuraat zijn maar ook krachtig genoeg om een Afrikaanse buffel volledig te doorkruisen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze trend die in Amerika zijn oorsprong vond en een exponentiële industriële groei kent ook snel het Europese grondgebied bereikte.

Frankrijk en Finland waren de eerste Europese landen die het gebruik van pijl en boog toestonden. Steeds meer landen volgen dit voorbeeld waardoor de boogjacht ondertussen in meer dan de helft van de Europese landen werd opgenomen als wettelijk jachtmiddel.

Boogjagen in België werd enkel toegestaan in Wallonië. Een grijze zone in de Waalse jachtwetgeving, namelijk het gebruik van de woorden “chasse a tir” geeft niet specifiek aan dat de boog verboden is en laat dus toe om deze legaal te gebruiken. Ondanks enige twijfel werd dit nu ook officieel erkend door de overheid. Er wordt geschat dat van de 15.000 jagers er ongeveer 1500 boog jagers zijn in België.

Dit jaar heeft de regering een lichte aanpassing gedaan in de wetgeving door de boog niet meer toe te laten op de schietlijn tijdens de traditionele drijfjachten. Dit doordat de boog niet echt aangepast is voor snel overlopend wild goed aan te spreken.

Officieel zijn er geen extra opleidingen of licentie nodig om te mogen boogjagen in Wallonië. Je hoeft alleen maar te beschikken over je normale jachtvergunning (waarbij je enkel moet aantonen met vuurwapens om te kunnen gaan). We raden u dan ook aan een opleiding te volgen bij de Vlaamse boogjacht vereniging om goed voorbereid aan de boogjacht te beginnen. 

Met de boog jagen in Vlaanderen is nog niet toegestaan. Het grote probleem hier is dat de legale te gebruiken jachtwapens beschreven staat in de wet waardoor het toevoegen of aanpassen van deze wet een politieke zaak wordt. Samen met wat vrienden proberen we hier te lobbyen zodat boogjagen ook in Vlaanderen gelegaliseerd wordt.

Voor mij en vele boogjagers, is het de nabijheid van het wild dat boogjagen zo aantrekkelijk maakt. De gemiddelde aanspreek afstand ligt onder de 30 m en schoten op 10m en dichter zijn vaak voorkomend.

Dit gezegd zijnde, vergt het veel training en voorbereiding om een goed schot te plaatsen met je boog. Dit is een van de redenen waarom vele jagers veranderen van de “zekerheid van het vuurwapen” naar de “handicap van een boog”.

Naast het feit dat de boog een zeer veilig wapen is maakt de boog bijna geen geluid zodat het wild ook minder gestoord wordt in vergelijking met een schot van een vuurwapen. Sommige minder geïnformeerde mensen zouden daaruit besluiten dat de boog hierdoor een perfect wapen voor stropers is, maar niets is minder waar. Het is bijna onmogelijk de boog ’s nachts te gebruiken vanuit een auto. Je hebt veel training nodig en je loopt het gevaar dat je bewijsmateriaal zoals een pijl achterlaat. Stropers hebben iets klein en snel nodig, gemakkelijk te gebruiken en weg te steken. Meestal zijn dit kleine kalibers vuurwapens met geluidsdemper en kijker erop, zelfs met nachtkijker.

In België en Frankrijk komt het zelden tot bijna niet voor dat er stroperij wordt vastgesteld waarbij pijl en boog gebruikt worden.

Vaak krijg ik de vraag welke dieren er allemaal met de boog bejaagd kunnen worden.

Het antwoord is simpel!
Bijna alle bejaagbare soorten kunnen succesvol met de boog bejaagd worden. Voor vele boog jagers maar ook voor mij is reebok één van de mooiste bejaagbare soorten.
Elke jager die op reebok jaagt en een selectief beheersplan heeft, weet dat dit een “fulltime job” is. Een boogjager die er onvoorbereid op uit trekt zal weinig tot geen succes kennen en zeker niet op een mooie oude doorwinterde bok.
Een goede jager die zijn een specifieke bok wil strekken moet een goede balans vinden tussen zijn werk, familie en jagen. Het zijn niet alleen de talloze uren in de hoogzit of bersen, maar ook de tijd die je moet zoeken naar je bok buiten het seizoen door wildcamera’s te plaatsen en te verplaatsen, veegplekken en slaapplaatsen te zoeken, die belangrijk zijn. Om nog maar te zwijgen over de lange dagen en korte nachten waar we onze tactiek en strategieën moeten aanpassen aan weer en wind.

Als je de berekende beslissing neemt om met pijl en boog te jagen op reebok moet je je neerleggen bij de limieten dat dit met zich meebrengt maar hierin ligt ook de uitdaging die we aangaan in “Fair chase” als jagers.
De boog staat gespannen vanaf de maand mei wanneer het reebok seizoen opengaat. De bokken zijn momenteel actief om hun territorium af te bakenen. Het is de beste periode om kleinere selectieve bokken met weinig potentieel er uit te halen en hun uit het bestand te halen voor ze zich voortplanten. Ik probeer zo veel mogelijk gebied te ontdekken zodat ik een idee kan scheppen waar de geiten zich bevinden en waar uiteindelijk de bokken dus zullen terecht komen.
Vorig jaar in mei had ik zo genoeg bokken gezien vanuit een vaste hoogzit die zicht had op een kaalslag als ook enkele kansen tijdens het bersen in de eikenbossen met dichte varens maar buiten een dikke misser kon ik geen buit maken. Geloof mij, ik heb geprobeerd.
Tegen het einde van de maand had ik wel genoeg informatie om een plan uit te dokteren. Op een bepaalde avond met de camera kon ik een mooie bok filmen maar met de slechte lichtcondities kon ik deze niet 100 procent aanspreken.
Het seizoen eindigt einde mei en heropend op 15 juli wat net voor de bronst valt.
De bronst is iets speciaal en in de meeste jaren moet het juist in die enkele dagen gebeuren waar de oudere bokken hun voorzichtigheid wat laten vallen om de geiten het hof te maken.
Te warm en de actie schuift op naar het midden van de nacht, te nat en de bronst valt stil. Maar ben je op de juiste plaats en op het juiste moment, dan ben je getuige van magische taferelen.
Het binnenroepen van reeën is dan weer een ander paar mouwen. Meestal lukt dit het beste met jongere exemplaren. Oudere bokken horen het slecht fiepen van ver en trappen er niet meer in. Ze worden niet oud door dom te zijn. Tijdens de laatste dagen van de bronst wordt het soms frustrerend. Vechtend tegen de uren die langzaam maar zeker wegtikken zit je in het bos, wetende dat de kansen weg dwarrelen met de wind naarmate de bronst rustig wegebt.

Na vele uren aanbersen en het binnen fiepen van jongere bokken, had ik mij teruggetrokken op mijn hoogzit aan de kaalslag. Oudere bokken maken van deze laatste dagen nog gebruik om te zoeken naar nog niet gedekte geiten waardoor ik misschien toch nog kans kreeg op een bok. Ik bouwde het fiepen vanuit de treestand af en wachtte langer tussen de sessies.
Op de dag dat ik er vanuit ging dat de bronst volledig gedaan was, komt er een bok op de kaalslag gelopen nadat ik enkel fiepen het bos in stuurde. Hij kwam recht naar de hoogzit waardoor ik geen andere keuze had dan direct mijn boog op te spannen. Een kleine fiep was genoeg om hem te stoppen op 30m voordat hij in de varens zou verdwijnen. Met een gracieuze boog verdwijnt de pijl in de vitale delen van de reebok. Strompelend en niet wetende wat er net gebeurd is springt hij enkel meters verder om vervolgens neer te vallen op zijn laatste rustplaats.
Jagen is een passie met goede en slechte momenten maar na al het werk en tijd die je investeert, weegt het gevoel van ontluchting en succes meer door dan alle radeloze momenten die je gehad hebt.
Een perfect schot met een pijl geeft geen verlies van het wildbraad en de meeste slagers verwerken liever een stuk geschoten met de boog dan met een zwaarder kaliber kogel. Het vlees is voor mij en mijn familie een mooie extra bonus.  

Vanaf het begin zijn mijn vrienden en ik betrokken in de Belgische boogjacht cultuur en hebben we een boogjacht organisatie opgestart. Het is een van de meest complete platformen geworden voor iedereen die informatie en opleidingen zoekt rond de boogjacht. Onze federatie heeft verschillende boogjacht instructeurs die de IBEP ( International Bow Hunters Education Program) opleidingen geeft aan iedereen die de basis van boogjagen wil leren.

Aangezien er ook veel Belgische jagers eindigen in Frankrijk om te boogjagen hebben we een goede band opgebouwd met de Franse boog jacht Vereeniging. Ze hebben ons de kans gegeven om officiële JFO instructeurs te worden zodat we ook hier les mogen geven. Ondertussen hebben we zelf deze Franse opleiding in verschillende talen gegeven aan een internationaal publiek en ervaren boogjagers.  

 

Meer info kan je vinden op onze webpagina.

 

www.boogjacht.be

 

Tekst en foto’s Stefaan Rotthier, gepassioneerd jager.