fbpx Skip to main content
search
Wie zijn die zwarte rovers van de lucht nu?

Kraaien en kauwen zijn, net als duiven, groepsdieren. Je kan ze per één of twee aantreffen, maar ook in groepen van meer dan 100. Als ze in deze grote getalen aangetroffen worden brengen ze enorm veel schade aan fauna en flora, maar ook aan de landbouwsector. De voornaamste schade die ze aanrichten aan fauna en flora is het doden van jonge konijntjes, haasjes, vogeltjes, eendjes, kippetjes enz. De voornaamste schade aan de landbouwsector is het opeten van pas geplante maïs, het kapot bikken van de folie rond de hooibalen, het beschadigen van vruchten in tijden van droogte (om zo aan vocht te komen) enz.  Ze staan bekend als hebzuchtige vogels: ze nemen slechts een paar happen van hun buit en gaan dan op zoek naar hun volgende slachtoffer.

De kraaien binnen acceptabele aantallen houden kan door het afvangen met trechtervallen en Larsen kooien, alsook bestrijding met het vuurwapen. Vandaag gaan we wat dieper in op dat laatste, namelijk hoe efficiënt de kraai en kauw bestrijden met lokkers? Alvorens je in het wilde weg je lokstal en je hutje begint te plaatsen gaat er wel wat voorbereiding aan vooraf.

Voorbereiding is de sleutel tot succes.

Enkele ochtenden op voorhand probeer ik een uur of twee na zonsopgang te lokaliseren waar de kraaienmassa zich bevindt. Het is daarbij zeer belangrijk om op te merken of de kraaien in grote getalen aanwezig zijn of niet. Zijn er slechts enkelen, dan heeft het geen nut om een gigantische lokstal van 20 kraaien te plaatsen. Dat werkt inefficiënt bij argwanende kraaien. Less is more. Eenmaal de kraaien gelokaliseerd zijn is het belangrijk om een mooie plaats uit te zoeken waar de kraaien makkelijk kunnen landen, het zicht verrijkend is en waar de hut makkelijk opgaat in de omgeving. De ideale omgeving zijn grote weides aan de bosrand of waar enkele bomen midden in het veld staan. De hut wordt best één à twee dagen voor de bestrijding geplaatst. Hieronder kan je enkele tips terugvinden hoe je best je hut plaatst en maakt.

Kraai met jong konijn

TIPS

Hut

• Maak de hut nooit te groot. Kraaien vliegen graag over je heen voordat ze landen, hoe groter de hut hoe makkelijker ze je kunnen spotten.

Rugdekking

• Zorg er altijd voor dat je een donkere achtergrond hebt. Dat kan je doen door je hut tegen een dekking te plaatsen. Als er geen (rug)dekking aanwezig is, zorg er dan voor dat je een donker net aan de achterzijde plaatst. Dat zorgt ervoor dat de kraaien je minder makkelijk zien bewegen. Een silhouet dat tegen een bleke achtergrond beweegt valt veel feller op.

Schaduw

• Plaats de hut in de schaduw. Zo hoef je ook nooit tegen de zon in te schieten en ga je feller op in de natuur.
4

Natuurlijke beschutting

• Plaats de hut indien mogelijk onder overhangende takken. Zoals reeds eerder aangegeven vliegen kraaien graag over je heen voordat ze landen, zonder dekking boven je ben je bijgevolg makkelijker gespot.
5

Natuurlijke vegetatie

• Na het plaatsen van de camouflagenetten kan je beter nog wat vegetatie uit de omgeving nemen om rond je hut te zetten. Zo gaat je hut op in de omgeving.
De dag van de bestrijding is aangebroken

Het is eindelijk zover, de dag van bestrijding is aangebroken. Om het efficiëntste te kunnen jagen moet je vroeg uit de veren. Ikzelf ben een uur voor zonsopgang op post om de lokstal uit te zetten. Dat mag je nooit de dag op voorhand doen. Kraaien hebben een goed geheugen waardoor ze niet in je val zullen trappen.

Het plaatsen van de lokstal is op de hut na het belangrijkste. Als deze foutief gezet wordt zal het resultaat naar behoren zijn. Gebruik steeds echte, maar levenloze lokkers, deze werken het beste. Je plaatst ze netjes op de grond met hun kopje op een Y-vormig stokje. Heb je geen echte kraaien, gebruik dan geflokte lokkers. Is er een beetje wind, zorg er dan voor dat de lokkers vrij kunnen bewegen op de wind. Beweging in de lokstal helpt altijd. Gebruik nooit levende lokkers, dat is verboden!

Net als duiven landen kraaien graag tegen de wind in. Door de lokkers in een U-vorm of hoefijzer te zetten bepaal je zelf waar de kraaien gaan landen. Plaats het hoefijzer zo dat de landingszone op een 25-tal meter verwijdert is van je hut. Zo kan je de kraaien schieten op ± 30 meter, net voordat ze gaan landen. Dat heeft 2 redenen. Net voordat kraaien landen vliegen ze stabiel en hagelgeweren zijn het dodelijkst op ± 30 meter (door de spreiding van de hagel).

Het aantal lokkers heb ik de dag(en) ervoor bepaald. Als ik zie dat er massaal veel kraaien aanwezig zijn plaats ik meestal een 15-tal lokkers. Als het om slechts enkele kraaien gaat zijn een stuk of 5 lokkers normaliter voldoende.

Het moment van de waarheid

Het uur van zonsopgang is verstreken en de eerste bezoekers mogen gestrekt worden. Vanwege de beperkte plaats schiet ik altijd op bestrijding met een half automaat, een oude browning A5 die ik van mijn grootvader geërfd heb. Deze is uiteraard omgebouwd naar een reglementaire drieschot. Met een kiploop heb je altijd hinder om te herladen. Omdat ik geen zotte schoten van +40 meter doe en zeker wil zijn dat elk schot een dodelijke treffer is, schiet ik met Rottweil steel game hagel nummer 5 – 32 gram. De hond is immer aanwezig om de gestrekte kraaien te apporteren. Kraaien die op hun rug liggen schrikken andere kraaien af, waardoor je niet aan schieten komt.

Extra tips om te voorkomen dat je van een koude kermis thuiskomt
  • Gebruik een lokfluit om de aandacht van nabije kraaien en kauwen extra te trekken. Dat je ze niet ziet, wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Voor mij werkt de lokfluit van Sam Neyt heel efficiënt.
  • Plaats een lokker net boven de boomkruin(en). Dat trekt de aandacht van kraaien die heel ver zijn. Ze houden er ook van dat er altijd een kraai op de uitkijk staat (spotter). Dat geeft hen, in dit geval, een vals gevoel van veiligheid.
  • Hoe meer beweging in je lokstal, des te groter de aantrekkingskracht. Zet daarom op 60 à 80 meter van je hut een tweetal zwevers. Dat zijn kraaien die een meter boven de grond zweven met hun vleugels open. Plaats ze zo dat ze met de kop tegen de wind in staan, dat is dezelfde richting als de huidige kraaien gaan invallen.
  • Merk je op dat kraaien op een afstand van ±60 meter bruusk wegvliegen, check dan even je lokstal. Waarschijnlijk is er iets niet pluis en ligt er een kraai of kauw op zijn rug met de vleugels open.
  • Indien er een kraai nadert, probeer je dan verdoken te houden tot de kraai binnen schot is. Kom rustig tevoorschijn en schouder. Als je bovenstaande tips goed hebt opgevolgd gaan ze je meestal niet eens opmerken.

Als afsluiter het resultaat van succes.

Geschreven door Belgian_Hunter

Ideale benodigdheden voor kraaien jacht

www.huntingeurope.be