Culinair – Recepten

Van het wild tot het bord.

Recepten

Na het oogsten van het wild en het verzorgen van het wildbraad moet dit nog klaar gemaakt worden.

Koken voor de Jager

Via een gewaardeerd lezer van Hunting, uit Nederland, kregen we bijgaande handleidingen voor de courante wildsoorten:

Met dank aan Paul Bouwmeester voor de publicatierechten.

Gans Recepten

Een gans op mijn bord ? Nee, dank je. Ganzen zijn taai, er valt nauwelijks vlees uit te halen, je moet gespecialiseerde rooktoestellen in huis halen, enkel gekonfijt (dus na langdurig koken) te eten, …

Toch is niets minder waar, en dit nieuwe boekje van inagro bewijst dit.
Ganzenvlees smaakt heerlijk en kan je op verschillende manieren verwerken: ganzenpaté, gerookte ganzenborst, confit , hamburgers, gebraad, … De eetcultuur van ganzenvlees is in onze streken een beetje verloren gegaan. Hoog tijd voor een opfrissing.

Een tweede deel Gans Recepten geeft een aantal bereidingen voor ganzenburgers, paté of cassoulet, maar ook bewaartechnieken zoals pekelen of roken.

Eend met Whisky

Benodigheden

  • Een eend van ongeveer 1,5 a 2kg.
  • Twee grote flessen Schotse whisky
  • Spekreepjes
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Werkwijze

De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout.
De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden.
Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky.
De whisky opdrinken tijdens het voorverwarmen van de oven.

De eend op een vuurvaste schotel leggen en een tweede glas whisky inschenken.
Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven zetten.
Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 glaven vubben met whisky.

De glaven opdrinken en de schelven van het eerste glay oprapen.
Nog een halve glav insjenken en opdlinke.
Na een halv uur de oven opendoen om de eend te sjekkn.

Blandwondesjalf in de badkarnel ganaale en op de bovenkant van de linke hand doen.
Nog twee glaven whisky insjenke.
De ove opedoen nadat et eerste glav leeg is en de sjotel vastpakke.
De blandwondesalf op de binnekant van de regte hand doen.

Deend oprape.

Deend nog is oprape en met handdoek de bwandwondesalf van deend vegen..
De hand ontvette met visky en de dube zalv weer oprape.
Ut kapotte glazz opvege en deend terug in de hove doen.

De heend oprape en dove eers opedoen.
De tweede fjes biski opedoen en ovejeindzette.
Opstjaan van de floer en et vet spek ondre kas vege.
Nogis opstjaan van de floer en tochma blijve zitte.

De vjes op de gjond zette.
Uide vjes djinke wande glave sjijn ob of kabot.
Denove afsjette, de oge sljuite en omvalle.

Nog geen vergunning?

Jachtexamen.be is de online leeromgeving voor de jacht, de optimale examenvoorbereiding.