fbpx Skip to main content
search

OUDSBERGEN –

De jongste maanden is in het Natuurhulpcentrum een 20-tal reeën binnengebracht. De dieren zijn zwaar ziek: ze hebben diarree en zijn vel over been. “We weten niet wat er aan de hand is.”

Afgelopen weekend werd in Borgloon nog een doodzieke reegeit gesignaleerd. En eind vorige week was er in de buurt ook al een dode ree gevonden. “Het gaat om een ziektebeeld dat we de jongste maanden regelmatig binnenkrijgen. Het zijn allemaal reeën die zware diarree hebben, totaal verzwakt zijn en uiteindelijk sterven. Van de dieren die hier levend werden binnengebracht, hebben we er nog geen enkele kunnen redden. Zo uitgemergeld waren ze”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum.

Virus of bacterie?

Omdat het intussen al over een 20-tal dieren gaat, zijn er stalen genomen die naar twee labo’s werden gestuurd. “Bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en in Nederland zijn ze aan het bekijken wat het zou kunnen zijn. Maar tot nu toe zonder resultaat. Het enige wat we zeker weten, is dat er een besmettelijke ziekte onder de reeën zit. Of het een virus is of een bacterie, dat moet allemaal nog uit het onderzoek blijken. We zijn trouwens niet de enige die het signaleren. Ook de jagerij heeft al laten weten dat er iets aan de hand is bij de reeën.”

Dat er een ziekte sluimert binnen de reeënpopulatie, is volgens Janssen vrij normaal. “Omdat er heel veel reeën zijn. Alleen is het te hopen dat het een ziekte van voorbijgaande aard is. Anders zou dat wel eens heel erg in de populatie kunnen hakken. Het beste voorbeeld is de ziekte bij de egels. Ook daar is het mysterie nog altijd niet opgelost.”

Net als bij de egels krijgt het Natuurhulpcentrum zieke reeën binnen vanuit allerlei hoeken van Limburg. “Het is dus zeker niet zo dat de ziekte zich in een bepaalde regio manifesteert.”

Wie een doodzieke ree in het bos of in het gras ziet liggen, kan altijd contact opnemen met het Natuurhulpcentrum. “We zullen dan bekijken wat de opties zijn. Reeën die blijven liggen, zijn eigenlijk op. De minste kracht die ze nog hebben, zouden ze eruit persen om bij mensen weg te geraken. Dat je erbij kunt komen, is een slecht teken. Voor al de reeën die nu de ziekte hebben, is er weinig hoop zolang we niet weten wat er precies aan de hand is en hoe we het kunnen genezen.”