Wild Specials – Gezichtsvermogen Vogels

Alles over het gezichtsvermogen van vogels.

Gezichtsvermogen Vogels

Nogal wat wildsoorten hebben geen kleurzicht – vooral Grofwild.

Vogels kunnen daarentegen beter kleuren waarnemen dan mensen. Net als wij herkennen ze de drie hoofdkleuren
groen, blauw en rood, maar ze zijn ook in staat om ultraviolette kleuren te onderscheiden.
Door dat extra pigment in de kegeltjes van het netvlies zijn ze onder meer in staat om te zien of vruchten rijp zijn of niet. Rijpe bessen weerkaatsen uv-licht, en dat zien de vogels dus heel goed.

Ook speelt kleur een grote rol in het verleidingsspel van vogels. Voor ons kunnen een mannetje en vrouwtje er precies hetzelfde uitzien. Ons ontgaan de kleurverschillen tussen de twee seksen, maar de vogels zien die wel degelijk. Ook bij de roodborst en pimpelmees in uw tuin gaat dat op. Een mannetjesekster ziet er in eksterogen echt heel anders uit dan een vrouwtjesekster. De vogels zien vooral veel verschillen in de (voor ons) zwarte delen van het verendek.

Vogels kunnen ook veel meer beelden per seconde verwerken dan mensen. Wat wij als een vloeiende film zien, ervaren zij als afzonderlijke beelden. Daarom zien kippen de tl-verlichting in een kippenschuur als een flikkerend licht. LED-lampen zijn dan ook beter. ’s Nachts actieve vogels hebben vooral veel staafjes en compenseren het gemis aan scherpte door een heel goed gehoor. Vogels die overdag actief zijn, hebben juist veel kegeltjes. IJsvogels hebben bijvoorbeeld veel rode kegeltjes, omdat rood de schittering van het water wegneemt. Vogels die onder water naar vis zoeken, hebben juist weer veel blauwe en groene kegeltjes.

Ook de urinesporen van muizen lichten ultraviolet op. Zo sporen torenvalken hun prooi op. En dankzij UV-licht kunnen vogels toch navigeren als het geheel bewolkt is en ze zich niet op de zon kunnen oriënteren.

We kunnen hier dan ook spreken van een Arendsoog. Predatoren hebben grote ogen, doorgaans 1,4 keer groter dan vogels van dezelfde grootte. Met uilen ogen tot 2,2 keer groter. Tevens hebben ze ongeveer het dubbele aan kegeltjes en staafjes binnen hun oog, tegenover mensen.

Roofvogels hebben een 6 tot 8 keer beter gezichtsvermogen dan de mens en stellen hen in staat om een insect van 2mm waar te nemen vanaf een 18 meter hoge boom.

Nog geen vergunning?

Jachtexamen.be is de online leeromgeving voor de jacht, de optimale examenvoorbereiding.